Umirovljenici krajem veljače neće izaći na prosvjede, odluka je to članova Izvršnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH nakon jučerašnjeg sastanka održanog u Sarajevu, a kojem su nazočili predstavnici svih županijskih saveza. Prosvjedi su prolongirani do srpnja, a Vladi FBiH dane su obveze i zadaci koji moraju biti ispunjeni, potvrdio je za 'Avaz' Mehemdalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

Federalnoj vladi dan je rok do 30. srpnja da osigura novac kako bi za deset posto bile povećane mirovine svima koji su umirovljeni do 30. lipnja 1998. godine. U prosvjede će se ići i ako Vlada, ali i Parlament FBiH, do 31. ožujka ne usvoje novi zakon o MIO, koji bi na snagu trebao stupiti 1. srpnja.

''Ako Vlada FBiH ne iznađe sredstva i ne poveća mirovine, mi ćemo ići u proteste, kao i ako Zakon do kraja ožujka ne bude usvojen u Parlamentu FBiH s koeficijentom 13,6, koji je utvrdila Vlada na posljednjoj sjednici. Ako sve ovo ne ispoštuje, odlučit ćemo kada će umirovljenici izaći na demonstracije'', kazao je Rapa.

Umirovljenicima dogorjelo

Da od mjesečnih primanja jedva podmiruju osnovne životne potrebe, odnosno kupuju hranu, lijekove i plaće račune, potvrdili su za Avaz brojni umirovljenici s kojima su novinari jučer razgovarali. Ukazali su da je ovoj populaciji dogorjelo i da više nema strpljenja za obmane.

''Naši predstavnici moraju zaštititi naše interese, ako treba i po cijenu prosvjeda'', kaže Duško Narić, umirovljenik iz Tuzle.

S njim se složio i Fahrudin Salkanović, još jedan tuzlanski umirovljenik, kazavši da treba prosvjedovati kako bi ostvarili prava.
''Ako hoćemo nešto da mijenjamo, onda nam valja svima na ulice. Situacija je katastrofalna'', kaže Salkanović.

Umirovljenici su i stava da se na donošenje novog zakona predugo čeka.

''Čekamo hoće li zakon u srpnju biti usvojen i mirovine povećane, ili ćemo mi na neki drugi način tražiti prava. Ako ostane ovako, moramo se spremati na prosvjede'', kaže Merzuk Kobilić, predsjednik Udruženja umirovljenika općine Travnik.

Prosvjedi vrlo mogući

Alija Tanović, predsjednik Udruženja umirovljenika Hercegovačko-neretvanske županije član IO Saveza, kazao je da umirovljenicima ne preostaje ništa drugo nego da čekaju polovinu ožujka, kada očekuju da zakon prođe u Domu naroda i da primjena počne od 1. srpnja.

I predsjednik Saveza umirovljenika FBiH Ivo Kožul razmišlja slično.

''Vidjet ćemo koliko će Vlada biti spremna na povećanje od deset posto koje smo tražili prije dvije godine, a ako nam ne udovolji, mi ćemo sigurno pristupiti prosvijedima'', poručio je Kožul.
Trenutnim stanjem nezadovoljni su umirovljenici i u Unsko-sanskoj županiji. Sabrija Bećirbegović, član Skupštine penzionera Unsko-sanskoj županiji, kaže da je njihov stav da se ide u štrajk.

''Mirovine su mizerne, predloženi zakon neće nam puno pomoći kad god da stupi na snagu'', kaže Bećirbegović.

Strpljenja nemaju više ni zenički umirovljenici, kaže Mustafa Trakić, predsjednik Županijskog odbora Saveza umirovljenika ZDŽ.

Povećanje, prije usvajanja zakona

''Naš je stav da tražimo povećanje mirovina prije usvajanja zakona, a ako dođe do prosvjeda, svakako da ih podržavamo i da ćemo izaći prosvjedovati'', kaže Trakić.

Za prosvjede su, ako se stanje ne popravi, i umirovljenici Mensur Čaušević i Abdulah Musić iz Zenice, koji je kazao da bi izašao na ulicu.

Podsjetimo, danas je Aner Žuljević, izaslanik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) u Domu naroda Parlamenta FBiH smatra da je novi koncept Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju loš za postojeće i za buduće umirovljenike.

Valja podsjetiti da je Zakon o PIO/MIO, nedavno nije prošao Dom naroda Federalnog Parlamenta. 

Inače, najvažnija izmjena Zakona o MIO, odnosila se na bodovnu formulu za izračun mirovina. Za svaku godinu staža s plaćenim doprinosom osiguranik stječe bodove proporcionalno uplaćenom, iznos mirovine se utvrđuje tako što se ukupan broj bodova množi s s općim bodom 13,6. Prema usvojenom amandmanu on bi sada iznosio 14, 3.