Umirovljeni generali Hrvatske vojske, Josip Lucić i Ljubo Česić Rojs komentirali su uhićenje desetorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u Orašju, ocijenivši kako podizanje takvih optužnica nakon 21 godinu stvara nesigurnost za hrvatsko stanovništvo u BiH, te su podsjetili da su uhićeni pripadnici HVO-a i hrvatski državljani i imaju i hrvatske činove.

Umirovljeni general Ljubo Česić Rojs rekao je kako tu treba diplomatskim rješenjem djelovati i da diplomacija Republike Hrvatske mora zaštiti te ljude koji su uhićeni.

Ministar vanjskih i europskih poslova i potpredsjednik Vlade RH Davor Ivo Stier, ranije danas je izjavio da je Republika Hrvatska izrazila zabrinutost zbog uhićenja desetorice bivših pripadnika HVO-a u Orašju.

Desetorica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak u Orašju, a Tužiteljstvo BiH iz sumnjiči da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti.

Među uhićenima je i Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog Zbornog područja.