Iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine oštro se protive usvajanju predloženog Zakona o MIO i traže od Vlade FBiH i premijera Fadila Novalića da, po njihovu mišljenju, sporni tekst zakona povuku iz parlamentarne procedure i vrate na usuglašavanje sa socijalnim partnerima te svim ostalim zainteresiranim stranama, piše Večernji list BiH.

Moguća rješenja

U otvorenom pismu, upućenom premijeru Novaliću, iz Sindikata poručuju kako je neprihvatljivo da se jedan tako značajan zakon usvaja bez prethodne analize njegova dugoročnog djelovanja i posljedica koje će imati na buduće umirovljenike.

Navode kako gotovo svi radnici u realnom sektoru danas imaju plaće koje su niže od prosječne na razini Federacije BiH, a mnogo je kolega i u drugim sektorima koji su u istoj situaciji, tako da je onda sasvim razumljivo što ne mogu prihvatiti da se kao osnova za obračun mirovine uzima prosječna plaća u FBiH.

S obzirom na to da radnici u tekstilnoj, metalskoj i kemijskoj industriji, rudari, poljoprivrednici, trgovci i mnogi drugi rade najteže poslove i da su često primorani ići u prijevremenu mirovinu, predloženim zakonom će biti kažnjeni po dvije osnove – trajno će im se umanjiti mirovina za 4 posto za svaku godinu prijevremenog umirovljenja, a s obzirom na iznos primanja koja imaju, neće imati dovoljno bodova kako bi od svog rada ostvarili čak i zajamčenu mirovinu.

Smatraju kako bi jedno od mogućih rješenja bilo da se kao osnova za obračun uzme prosječna plaća u realnom sektoru, što bi bilo mnogo pravednije i ispravnije, ali i u skladu s generacijskom solidarnosti koju zakon promovira.

Problemi i staž

Napominju i problem radnika koji su vrijeme agresije na BiH proveli u obrani države te im je s tim u vezi upisan ratni staž. Naime, prijedlogom zakona im se taj staž vrednuje s 0,5 bodova po godini, što u praksi predstavlja kažnjavanje umjesto priznanja.

– Uime više od 100.000 članova Saveza samostalnih sindikata BiH, ali i svih zaposlenih u FBiH, pozivamo vas da hitno povučete prijedlog zakona i pokrenete konzultacije sa zainteresiranima te usporedno s tim napravite sve potrebne analize u vezi s budućom primjenom Zakona o MIO – stoji u pismu Saveza samostalnih sindikata BiH.

Svoje amandmane na Zakon o MIO uputili su i vlasnici privatnih tvrtki okupljeni oko Udruge poslodavaca FBiH. I oni traže izmjene pojedinih stavki u predloženom zakonu i njegovo vraćanje na dubinsku analizu.