Na europskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer su ulagači zabrinuti zbog katalonske krize, dok tržištima podršku pružaju novi rekordi na Wall Streetu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9:45 sati u minusu 0,1 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9:45 sati u plusu 0,30 posto, na 7.489 bodova, a pariški CAC 0,05 posto, na 5.364 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,15 posto, na 12.952 boda.

Ulagači su jutros suzdržani jer nema značajnijih vijesti koje bi pokrenule tržišta i jer se čeka objava zapisnika s posljednje sjednice Europske središnje banke za eventualne naznake kada bi moglo početi ukidanje poticajnih mjera ECB-a.

Podršku tržištima, pak, pružaju jučerašnji novi rekordi svih najvažnijih indeksa na Wall Streetu, nakon novih pokazatelja da američko gospodarstvo stabilno raste.

Zabrinjava slabost cijena nafte

S druge strane, zabrinjava slabost cijena nafte nakon što su jučer objavljeni podaci pokazali da je izvoz sirove nafte iz SAD-a dosegnuo rekordnih 2 milijuna barela dnevno, što je izazvalo nova strahovanja od prekomjerne ponude na svjetskom tržištu.

Na londonskom se tržištu jutros barelom trguje po 55,90 dolara, nakon što mu je jučer cijena pala na 55,38 dolara, najnižu razinu u dva tjedna.

Neizvjesnost u vezi Katalonije zabrinjava ulagače

Na američkom se tržištu, pak, cijena barela kreće nešto iznad 49,75 dolara, također najniže razine u dva tjedna na koju je skliznula jučer.

Ulagače zabrinjava i neizvjesnost u vezi Katalonije, nakon što su u nedjelju građani te regije u Španjolskoj glasali za nezavisnost.

I na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9:45 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučerašnje zatvaranje tržišta.

Na tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,01 posto, na 20.628 bodova, novu najvišu razinu u dvije godine.