Ukrajinski teretni zrakoplov koji se u subotu navečer srušio u Grčkoj, na letu iz Srbije za Jordan, vjerojatno je prevozio streljivo, rekao je gradonačelnik Pangea, mjesta u čijoj je blizini zrakoplov pao. Srbijanski ministar obrane Nebojša Stefanović na izvanrednoj konferenciji za novinare u nedjelju je potvrdio da je u avionu bili 11,5 tona naoružanja tvrtke Valir, a on tvrdi da je konačno odredište tog naoružanja bio - Bangladeš.

-Svih osam članova posade su, nažalost, poginuli, rekao je Stefanović koji je dodao da je zrakoplov Antonov An-12 poletio iz Niša u subotu u 20:40 sati te da je vlasnik aviona jedna ukrajinska tvrtka.

Kao "netočne i zlonamjerne" je odbacio špekulacije da je oružje zapravo bilo namijenjeno Ukrajini

-Radilo se o osvjetljavajućim minobacačkim minama i školskim minama - rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje šta je avion prevozio.

Istaknuo je da se više puta pojavljivala informacija da Srbija prevozi naoružanje Ukrajini i da se ona svaki put ispostavila kao netočna.

-Ovo nije prvi put, imali smo početkom lipnja informaciju da se transportira nekakvo naoružanje prema Ukrajini, ispostavilo se da je to let i roba koja je iz naše Namjenske industrije išla prema Alžiru i imala je sve potrebne dozvole. Isto tako 2. srpnja imali smo slijetanje iz UAE na aerodrom Nikola Tesla, teretnog aviona koji je prevozio dva borbena aviona iz Emirata. Te stalne izmišljotine, kojima se pokušava narušiti ugled Srbije, kako mi radimo nešto ispod žita, kako kršimo međunarodne propise je nešto što je potpuno providno i zlonamjerno - rekao je Stefanović.

Teretni zrakoplov srušio se u blizini grada Kavale u sjeveroistočnoj Grčkoj, stvarajući plamen oštra mirisa, rekli su lokalni dužnosnici.

Svih osam članova posade Antonova An-12 poginulo je, izvijestila je u nedjelju ujutro grčka državna televizija ERT.

Stanovnicima koji žive u blizini grčka civilna zaštita rekla je da zatvore prozore i da ne uključuju klima-uređaje.

Gradonačelnik pogođene zajednice Pangeo, Filipos Anastasiadis, rekao je ranije da je avion prevozio "opasan materijal", vjerojatno streljivo.