Napadi u Bruxellesu su potaknuli još jedan verbalni okršaj Ukrajine i Rusije, pošto je ravnatelj ukrajinske sigurnosne službe (SBU) natuknuo o mogućoj ruskoj odgovornosti za tu tragediju, na što ga je ruski premijer nazvao "idiotom".

"Ne želim ništa tvrditi bez dokaza. No ne bih se iznenadio da se u tim napadima otkrije trag koji upućuje na Rusiju", rekao je bez drugih pojedinosti taj ukrajinski čelnik Vasil Gricak čiju je izjavu prenijela ukrajinska televizija.

Ta je izjava razbjesnila ruskog premijera Dmitrija Medvedeva. "Čelnik SBU-a Gricak koji je govorio o umiješanosti Rusije u bruxelleske napade je idiot", napisao je ruski premijer na Facebooku.

Veze Kijeva i Moskve su na najnižoj razini otkako je Rusija prije dvije godine ilegalno pripojila ukrajinski poluotok Krim, nakon čega je izbio krvav sukob ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku zemlje, u kojemu je poginulo gotovo 9000 ljudi.
Ukrajina i Zapad optužuju Moskvu da vojno podupire te pobunjenike, što Rusija odlučno niječe.

Prozapadne vlasti u Kijevu sumnjaju i da Kremlj potiče nacionalizam i protueuropske osjećaje kako bi oslabio dvadeset osmoricu koji su Rusiji uveli teške sankcije zbog sudjelovanja u ukrajinskoj krizi.

U napadima u bruxelleskoj zračnoj luci i na postaji podzemne željeznice, za koje je odgovornost preuzela skupina Islamska država, u utorak je poginulo najmanje 34 ljudi a više od 200 je ranjeno. (Hina)