Disciplinska komisija Međunarodne nogometne federacije (FIFA) zbog kontroverzne je poruke nakon pobjede Hrvatske nad Rusijom u Sočiju prije tri dana kaznila Ognjena Vukojevića s 15 tisuća švicarskih franaka, odnosno opomenula je Domagoja Vidu.

Videosnimka, na kojoj su Ognjen Vukojević i Domagoj Vida poklikom pobjedu nad Rusijom posvetili Ukrajini i Dinamo Kijevu, izazvala je burne reakcije. Sporna je poruka u medijima - s obzirom na zategnuti politički odnos Ukrajine i Rusije - protumačena kao provokacija, pa su reagirale mnoge institucije poput Hrvatskog nogometnog saveza koji je Ognjena Vukojevića razriješio dužnosti suradnika stručnog stožera nacionalne reprezentacije, piše Index.hr.

Reagirao je i Ukrajinski nogometni savez priopćenjem kojim je izrazio zgražanje i negodovanje, odnosno podršku i zahvalnost Domagoju Vidi.

"Ukrajinski nogometni savez, kao i milijuni ukrajinskih navijača, zaprepašteni su uznemiravanjem Domagoja Vide, hrvatskog reprezentativca i bivšeg igrača kijevskog Dinama, koje je započelo nakon objavljivanja videosnimke u kojoj je rekao: 'Slava Ukrajini!'

U spomenutom slučaju imamo jasan i beskompromisni stav: nogometaš koji je dugi niz godina igrao za legendarni ukrajinski klub ima pravo izraziti zahvalnost i poštovanje prema Ukrajini i njezinim navijačima! Nijedna disciplinska pravila FIFA-e ne sadrže norme koje bi zabranile takve postupke.

Slogan "Slava Ukrajini!" pozdrav je u znak sjećanja na žrtve, patriotski simbol neovisnosti, slobode i slobode ukrajinskog naroda, kao i slogan koji često koriste ukrajinski navijači prilikom navijanja. Istodobno, slogan ne sadrži negativne ili uvredljive sadržaje. Sličan je i ostalim sloganima poput "Slava Hrvatskoj!" ili "Slava Francuskoj!"

S obzirom na situaciju, Ukrajinski nogometni savez i njegov predsjednik Andriy Pavelko osjetili su potrebu da podrže Domagoja Vidu. Odmah su podnijeli žalbu FIFA-i s odgovarajućim objašnjenjima u vezi sa sloganom "Slava u Ukrajinu!". Obaviještena je i UEFA da brani poziciju Ukrajinskog nogometnog saveza unutar FIFA-e. Na brojne zahtjeve novinara i navijača, na uvid je dostupna i preslika žalbe.

Uime cijele ukrajinske nogometne zajednice, Domagoju Vidi želimo izraziti zahvalnost za javno pokazivanje poštovanja prema Ukrajini. Također, čestitamo na ulasku Hrvatske u polufinale Svjetskog prvenstva u Rusiji", piše u dopisu Ukrajinskog nogometnog saveza naslovljenom na adresu Međunarodne (FIFA) i Europske nogometne organizacije (UEFA).