Novoimenovani ukrajinski vrhovni zapovjednik Oleksandr Sirski, koji je zamijenio jučer smijenjenog generala Valerija Zalužnog, iznio je svoje prioritete u vođenju obrambenog rata koji će uskoro ući u treću godinu.

Dan ranije je, podsjetimo, predsjednik Volodimir Zelenski smijenio Zalužnog i imenovao Sirskog za novog vrhovnog zapovjednika nakon mjeseci nagađanja o razdoru u ukrajinskom vodstvu. Zalužni je vodio ukrajinsku vojsku od srpnja 2021.

Sirski je prethodno bio zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga te je zapovijedao operativno-strateškom skupinom Horitisia, koja se borila u istočnoj Ukrajini. Odigrao je ključnu ulogu u obrani Kijeva, uspješnoj protuofenzivi Ukrajine u Harkivskoj oblasti u jesen 2022., ali i borbi za Bahmut, koji je Rusija na kraju zauzela u svibnju prošle godine.

Objavio prioritete

U svojoj prvoj objavi na društvenim medijima nakon imenovanja, Sirski je naveo da će jedan od njegovih primarnih zadataka biti "jasno i detaljno planiranje" za sva tijela vojne uprave, uzimajući u obzir potrebe postrojbi na prvoj liniji za novim naoružanjem, koje šalju zapadni saveznici.

"Najbrža i najracionalnija distribucija i isporuka svega što je potrebno za borbene jedinice ostaje glavna zadaća vojne logistike", objavio je Sirski na Telegramu.

Ta objava, javlja Kyiv Independent, podsjeća na nedavne riječi Zelenskog da od novog vojnog vodstva očekuje da riješi probleme s logistikom i provede "pravednu preraspodjelu" naoružanja koje je Zapad osigurao "u korist prve borbene linije".

Ivan Stupak, vojni analitičar i bivši zaposlenik Službe sigurnosti Ukrajine (SBU), rekao je za Kyiv Independent da je poznato da je Sirski lojalan Zelenskom i njegovom uredu. Dodaje da su prve izjave Sirskog "u potpunosti u skladu" sa stajalištem predsjedničkog ureda.

"Sirski traži brutalnu disciplinu"

Sirski je u svojoj objavi na Telegramu rekao da su "život i zdravlje osoblja uvijek bili glavna vrijednost ukrajinske vojske". "Stoga je održavanje ravnoteže između izvršenja borbenih zadaća, oporavka postrojbi i intenziviranja obuke aktualnije nego ikad", dodao je.

Neki ukrajinski vojnici i dobrovoljci nisu zadovoljni imenovanjem Sirskog, nazivajući ga "mesarom" koji "voli slanje ljudstva u napad" i "iznimno brutalnu disciplinu", rekao je Stupak.

"Ključna je prva crta bojišnice"

Sirski je također naglasio da vojni stožeri svih razina moraju biti svjesni svih potreba prve crte i "ovladati situacijom" na svakom sektoru fronte.

Kao drugi prioritet za Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije punog opsega, Sirski je naveo "uvođenje novih tehničkih rješenja i uspješnih iskustava" kao što je korištenje bespilotnih sustava i suvremenih alata za elektroničko ratovanje.

Ukrajina je intenzivirala napore u povećanju domaće proizvodnje oružja, uključujući borbene bespilotne letjelice koje su postale ključno oružje na bojnom polju. Cilj je ove godine proizvesti milijun dronova.

Zelenski je 6. veljače potpisao dekret o stvaranju zasebnog ogranka ukrajinskih oružanih snaga posvećenog dronovima. Sirski je zaključio svoju objavu rekavši da je "pouzdana pozadina jedna od glavnih komponenti ukupnog uspjeha u ratu".

Sirski bi, navode ukrajinski mediji, sljedećih dana trebao predstaviti novi sastav vodstva Oružanih snaga.

Ministar obrane: Obrana je u dobrim rukama

Opreznom, pragmatičnom tonu Sirskog primjetno je nedostajala žestoka retorika koju su koristili ukrajinski političari tijekom rata. Ministar obrane Rustem Umerov rekao je da je predstavio Sirskog Glavnom stožeru i obećao "svu moguću podršku akcijama i odlukama zapovjedništva ukrajinskih oružanih snaga".