Ukrajinci su izašli na izbore na kojima bi komičar bez ikakva političkog iskustva, koji igra ulogu predsjednika u popularnoj televizijskoj seriji, mogao pobijediti u prvom krugu.

Volodimir Zelenskij (41) vodi po svim ispitivanjima javnoga mnijenja ispred sadašnjeg predsjednika Petra Porošenka i bivše premijerke Julije Timošenko, a privlačan je glasačima zasićenima ukorijenjenom korupcijom u zemlji koja je u središtu spora Rusije i Zapada poslije uličnih prosvjeda 2014. na kojima je zbačen proruski predsjednik, nakon čega je Rusija pripojila Krim.

Zelenskij ima podršku 27 posto birača

Ukrajina je u posljednje dvije dekade iskusila dvije prozapadne revolucije koje su na vlast dovele Timošenko 2005. i Porošenka 2014. godine. U posljednjem u nizu obrata na ukrajinskoj političkoj sceni, Zelenskij, komičar kojeg treba shvatiti ozbiljno, mogao bi ih pobijediti oboje.

"Podržavaju ga birači nezadovoljni Porošenkom, oni koji su izgubili povjerenje u tradicionalne političke lidere i žele ključne promjene u ukrajinskom sustavu vladanja", izjavio je analitičar Volodimir Fesenko.  

Prema posljednjoj objavljenoj anketi, Zelenskij ima podršku 27 posto birača, a Porošenko i Timošenko oboje po 16 posto.

Drugi krug izbora trebao bi se održati 21. travnja.

Objavio na ukrajinskoj televiziji "1+1" na Staru godinu

Zelenskij u seriji "Sluga naroda" igra nastavnika povijesti koji postaje slavan kada se videosnimka u kojoj vrijeđa državno vodstvo proširi internetom. On se potom odluči kandidirati za predsjednika i iznenađujuće pobijedi.

Stvarnost izgleda gotovo kao preslika serije. Zelenskij je svoju kandidaturu objavio na ukrajinskoj televiziji "1+1" na Staru godinu, nešto prije ponoći, kada su gledatelji očekivali tradicionalnu poruku predsjednika Porošenka.

Televizija "1+1" koja inače prikazuje "Slugu naroda" i druge zabavne sadržaje, izvlačila se objašnjenjem da je došlo do "tehničke pogreške".

Zelenskij ima jako dobre izglede da pobijedi dođe li do većeg odaziva birača, kazao je Vadim Karasjov, direktor ukrajinskog Instituta za globalne strategije.

Isto misli i Fesenko: "Najveća mu je mana političko neiskustvo, ali ima dobre šanse."

Porošenkova vlada nije uspjela provesti reforme

Porošenkova vlada nije uspjela provesti reforme, promijeniti sustav vlasti sovjetskog stila, smanjiti premreženost korupcijom i riješiti problem s proruskom separatističkom pobunom na istoku. Sve to znatno mu je snizilo ugled u očima birača.

"Svi smo mislili da će to biti sprint", kaže potpredsjednica vlade Ivana Klimpuš-Cincadze. "Sada je jasno da to nije sprint, nije čak ni maraton. To je niz maratona i moramo imati snage istrčati ih."

To objašnjenje nije zadovoljilo umorne i razočarane Ukrajince pa samo devet posto njih podržava aktualnu vladu, što je svjetski negativan rekord.

Ulagači iščekuju što će idući predsjednik napraviti na polju reformi koje su potrebne da bi zemlja nastavila primati sredstva Međunarodnog monetarnog fonda, s kojima je preživjela petogodišnji rat u kojemu je ubijeno 13.000 ljudi, snažnu recesiju i pad tečaja.