U najnovijem izvješću britanskog ministarstva obrane navodi se da ruske vlasti ozbiljno razmišljaju o velikom povlačenju svojih snaga iz područja zapadno od rijeke Dnjepar.

-Ključni izazov bilo koje ruske operacije povlačenja bio bi izvlačenje trupa i njihove opreme preko rijeke široke 1000 metara u dobrom stanju, stoji u priopćenju.

-Sa svim stalnim mostovima koji su ozbiljno oštećeni, Rusija bi se vrlo vjerojatno uvelike oslanjala na privremeni most s teglenicama koji je dovršila u blizini Hersona proteklih dana i jedinice vojnih pontonskih trajekata koje nastavljaju plovidi na nekoliko lokacija, dodaje se.

Proruski dužnosnici u južnoj ukrajinskoj regiji Herson počeli su premještati civile na ruski teritorij, navodeći kao razlog strah od ukrajinske protuofenzive. Plan im je evakuirati oko 60.000 stanovnika u idućih šest dana.

Ukrajina će danas od 7 sati ujutro, po lokalnom vremenu, početi ograničavati opskrbu električnom energijom kao rezultat napada Rusije na njezinu energetsku infrastrukturu.

- Ukrajina se sada priprema na redukcije struje, ljudi će morati štedjeti, upozorio je zamjenik šefa ureda predsjednika Kirilo Timošenko.

Naredba da je od 7 do 23 sata potrebno minimizirati potrošnju električne energije odnosi se na stanovnike svih regija u zemlji.

- Ako se građani ne budu pridržavali uputa, moraju se pripremiti za privremene redukcije struje, rekao je.

Korištenje ulične rasvjete bit će ograničeno u gradovima. Ukrajinska nacionalna energetska kompanija Ukrenergo također je pozvala građane da "napune sve" (telefone, akumulatore, baterije) do 7 ujutro u četvrtak te da se pripreme na prekide opskrbe u trajanju do četiri sata.