Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je u srijedu Europsku uniju da zabrani dolazak ruskim turistima, opisavši tu mjeru primjerenom budući da većina Rusa podržava "genocidni agresorski rat" vlastite zemlje protiv Kijeva.

"Vrijeme za polovične mjere prošlo je", rekao je Kuleba za Reuters pred drugi dan sastanka ministara vanjskih poslova EU u Pragu u srijedu.

"Samo oštra i dosljedna politika može dati rezultate", dodao je.

Očekuje se da će se ministri dogovoriti o suspenziji sporazuma o viznim olakšicama s Moskvom, što znači da će Rusi morati duže čekati i plaćati više za vize, dok će blok vjerojatno ostati podijeljen oko potpune zabrane putovanja u EU, javlja Hina.

"Zabrana izdavanja viza za ruske turiste i neke druge kategorije bila bi primjeren odgovor na genocidni agresorski rat Rusije u srcu Europe koji podržava velika većina ruskih građana", rekao je Kuleba u izjavi poslanoj elektronskom porukom Reutersu.

Također je predložio pokretanje posebnog programa za ruske vojnike koji se više ne žele boriti u Ukrajini.

"(Poruka): spasi se i odlazi. Položi oružje, predaj se ukrajinskim snagama i dobij priliku započeti novi život", rekao je Kuleba.

"Uvjeren sam da je vrijedno dati tu ponudu, jer čak i ako jedan ruski vojnik položi oružje i odluči otići, to znači spašene ukrajinske živote i bliži mir", rekao je Kuleba.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u utorak ruske vojnike da bježe spašavajući tako svoje živote nakon što su njegove snage pokrenule ofenzivu kako bi ponovno zauzele južnu Ukrajinu.

Moskva tvrdi da je odbila napad i nanijela velike gubitke kijevskim snagama.

Britansko ministarstvo obrane u srijedu je objavilo da su ukrajinske snage na nekim mestima na južnom bojištu potisnule ruske snage, iskoristivši relativno 'tanku' rusku obranu.