Šef ukrajinske diplomacije Pavlo Klimkin izjavio je da vlasti u Kijevu namjeravaju  ''povratiti" područja na istoku Ukrajine poslije izbora proruskih pobunjenika održanih u nedjelju, piše danas njemački list Bild.

''Neke regije u istočnoj Ukrajini su u stvari pod kontrolom proruskih terorista i ruskih vojnika. Međutim, to su ukrajinska područja i mi ćemo ih povratiti'' rekao je Klimkin u intervjuu za njemački list.

Nije naveo detalje o mogućoj vojnoj internaciji poslije povlačenja ukrajinskih vojnika s istoka zemlje. Ukrajinska vojska navela je da je željela da uguši prorusku pobunu, ali je nailazila i na otpor prisutnih ruskih vojnika, što je Moskva u nekoliko navrata demantirala.

Klimkin je ocijenio kako izbori pobunjenika u Donjecku i Lugansku predstavljaju "ozbiljno kršenje" sporazuma potpisanog u Minsku 5. rujna između ukrajinskih vlasti i proruskih pobunjenika o prekidu vatre, prenosi Beta.

U međuvremenu je kolona od deset kamiona s humanitarnom pomoći koju je poslalo rusko ministarstvo za izvanredne situacije stigla je u utorak u Lugansk.

''Deset kamiona stiglo je u Lugansk, dovozeći 50 tona lijekova i goriva. Konvoj će početi iskrcavati pomoć'' izjavio je zamjenik čelnika Nacionalnog centra za izvanredne situacije, Oleg Voronov.

Regionalna vlada zatražila je pomoć od 100 tona lijekova i goriva, očajnički potrebne u Donjecku i Lugansku.

To je šesti konvoj humanitarne pomoći koju je isporučila Rusija, uključujući generatore, pitku vodu i toplu odjeću.

Inače, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko predsjedavat će kriznim sastankom svojih sigurnosnih čelnika, nakon izbora u regijama pod pobunjeničkom vlašću koji su ugrozili, kako je naveo, "kompletan mirovni proces".

Porošenko je predložio ukidanje zakona, dogovorenog na osnovu sporazuma o primirju od 5. rujna, koji daje poseban status istočnim regijama Donjeck i Lugansk.

Dvojica proruskih čelnika proglašeni su pobjednicima nedjeljnih izbora.

Po odredbama primirja, Ukrajina bi trebala održati izbore u dvije regije u prosincu.

Zapad tvrdi da su izbori održani u organizaciji pobunjenika nelegalni, ali ih Rusija podržava.

Istodobno, teška artiljerijska pucnjava je nastavljena u utorak ujutro na rubovima aerodroma u Donjecku, separatističkom uporištu na istoku Ukrajine, čiji stanovnici kažu da se plaše okončanja krhkog primirja nakon što je Kijev najavio reviziju svojih mirovnih obveza, prema novinarima agencije AFP.

''Teške artiljerijske borbe su počele od 6.30 sati jutros. Tijekom noći se pucalo na mahove. Ovo je pakao'', ispričala je AFP-u Tatjana Viktorovna, koja živi nekoliko stotina metara od aerodroma, središta borbi koje su počele prije nekoliko mjeseci i pored krhkog primirja uspostavljenog prije dva mjeseca.

bljesak.info