"Iz Ukrajine je upravo stigla informacija da njihovo ministarstvo obrane tvrdi da letjelica nije njihova", objavio je N1.

Savjetnik ukrajinskog ministra obrane, Markijan Lubkjivski, za Jutarnji.hr izjavio je da letjelica, koja je pala u Zagrebu, nije ukrajinska.

Dodao je da se očekuje službeno priopćenje ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova u suradnji s glavnim stožerom ukrajinske vojske te je zamolio hrvatske partnere da provedu istragu kako bi se otkrilo kome letjelica pripada i kako se mogla naći iznad Zagreba te pasti u Zagrebu.

Podsjetimo, na zagrebačkom Jarunu srušila se bespilotna letjelica. Nešto iza 23 sata u velikom dijelu grada čuo se glasan prasak. Ubrzo se otkrilo kako je na Jarunskoj cesti, kod Studentskog doma Stjepan Radić, nešto udarilo u zemlju i stvorilo veliki krater.

Vlada je objavila da se radi o letjelici ruske proizvodnje koja je u Zagreb stigla preko mađarskog zračnog prostora.

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić izvijestio je da pad bespilotne letjelice, koja se u četvrtak oko 23 sata srušila u Zagrebu, nije bila izravna prijetnja za Hrvatsku te da nije zakazao sustav domovinske sigurnosti.
 

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj je ocijenio kako je incident ozbiljan i da predstoji ozbiljna i intenzivna istraga.

Na pitanje je li dron zamijećen prije pada, Hranj kaže da ne može komentirati sve detalje.

- Dron je praćen tehničkim sredstvima i radarima, ali napomenuo bih da smo mi dio šire NATO-ove obrane, da smo mi dio "NATO neba".

Na upit radi li se zapravo o čistoj slučajnosti da nije pala nekoliko metara dalje gdje su spavali studenti, Banožić kaže da se radi o incidentu velikih razmjera.

- Na svu sreću je završilo ovako.

Hranj kaže da su letjelicu usnimili radarom, a da se vjerojatno radilo o radaru na Sljemenu.

Na novinarski upit je li zapravo cijeli sustav zakazao, a s obzirom na to da niti Mađari nisu detektirali ono što se događa, Banožić kaže sljedeće:

- Imamo istragu koja se događa na osnovu ostataka, imat ćemo razgovore oko toga što se događalo u mađarskom prostoru.

Na upit kako je moguće da je letjelica neprimijećeno letjela 300, 400 kilometara, a da nije bila primijećena te da se srušila u Zagrebu, Hranj kaže da ne želi komentirati situaciju u drugim državama i da slijedi detaljna istraga.

- U razgovoru s kolegama iz NATO-a i iz Mađarske doznat ćemo više i onda ćemo obavijestiti javnost.