Borbeni avioni su spremni, a instruktori u novom centru za obuku čekaju ukrajinske pilote kako bi ih mogli naučiti upravljati zrakoplovima F-16. No, postoji jedan problem – piloti iz Ukrajine tek trebaju stići na obuku, unatoč prošlogodišnjim izjavama da će centar igrati ključnu ulogu u obrani njihove zemlje od sve smrtonosnijih ruskih napada.

Mada još uvijek nije poznato kada će ukrajinski piloti početi s obukom u zračnoj bazi Fetesti u jugoistočnoj Rumunjskoj, to ne znači da oni nisu počeli s pripremama na drugim mjestima. Očekuje se da će do ovoga ljeta biti spremno dvanaest pilota, manje od cijele eskadrile, koji prolaze obuku u Danskoj, Britaniji i Sjedinjenim Državama, piše New York Times.

Ukrajina će uskoro dobiti samo 6 od 45 obećanih F-16

Cijelu situaciju otežava još jedan faktor. Kada se piloti vrate u Ukrajinu, zemlji će biti isporučeno samo šest od oko 45 borbenih zrakoplova F-16 koje su obećali europski saveznici. "Ove će godine na našem nebu letjeti novi borbeni zrakoplovi", rekao je 1. ožujka ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

No, i dalje je neizvjesno kada će zemlje isporučiti F-16, koliko će ih točno poslati, koliko se brzo piloti mogu obučiti i kako će Ukrajina naći dovoljno ljudi koji mogu ispravno održavati zrakoplove. Danski ministar obrane, Troels Lund Poulsen, kazao je kako obuka dobro napreduje i istaknuo da ukrajinski piloti već lete iznad danskog zračnog prostora.  

Obuka ukrajinskih pilota započela je prošlog kolovoza u zračnoj bazi Skrydstrup u Danskoj, no proces je tekao sporije zbog nepoznavanja jezika i zapadnjačkih tehnika letenja. Ukrajinci su tek u siječnju bili spremni za let, rekli su danski dužnosnici.

"Još uvijek čekamo sva odobrenja"

Stvaranje centra u bazi Fetesti najavljeno je u srpnju prošle godine, na summitu NATO-a, a u studenom su njegovi instruktori započeli obuku rumunjskih pilota za novu eskadrilu F-16 te zemlje. Sljedeća tura od osam ukrajinskih pilota trebala bi stići u Dansku krajem ljeta, ali nije jasno kada će započeti obuku u Fetestiju.

"To ovisi o vladama i ugovorima. Još uvijek čekamo sva odobrenja", rekao je pukovnik Bill Thomas, umirovljeni časnik američkih zračnih snaga koji nadzire program obuke za rumunjske pilote u bazi Fetesti.  

Tu je i pitanje samih F-16. Danska, Nizozemska, Norveška i Belgija obvezale su se poslati oko 45 aviona u Ukrajinu, što je dovoljno za tri male eskadrile. Danska u kasno proljeće šalje prvih šest F-16, a ostalih 13 do kraja godine i tijekom 2025. Ostale zemlje nisu odredile datum isporuke borbenih aviona. Nizozemska, koja je obećala njih 24, poslat će ih Ukrajini kada ona “za to bude spremna”.

Problem nedostatka tehničara

U Danskoj se obučava oko 50 ukrajinskih tehničara za podršku i popravak F-16 budući da su ovi borbeni avioni toliko složeni da za održavanje svakoga od njih treba osam do 14 ljudi. Dužnosnici navode da će zapadni obrambeni izvođači morati pratiti zrakoplove u Ukrajinu i ostati s njima sve dok ne bude dovoljno ukrajinskih timova za održavanje - što je pak proces koji bi mogao trajati godinama.

Mada ukrajinski čelnici jedva čekaju da na bojišnicu pošalju F-16, jednako su spremni i za nabavu što više topništva i streljiva koji su ključni za borbu koja se odvija na tlu. "Ne mislim da će F-16, sami po sebi, promijeniti stanje na bojišnici - zbog tehničkih karakteristika i broja F-16 timova", rekla je Jevgenija Gaber, bivša ukrajinska diplomatkinja i savjetnica za vanjsku politiku.

"Ali mislim da će to moći napraviti u kombinaciji s drugim streljivom i projektilima dugog dometa", dodala je. Poulsen, danski ministar obrane, vidi F-16 ne samo kao podršku Ukrajini već i kao jamstvo za sigurnost diljem Europe. "Čvrsto vjerujem da je borba Ukrajine za slobodu - naša borba za slobodu. Zato će Danska nastavljati pomagati Ukrajini koliko god je to moguće", kazao je.