Ukrajina je kazala da je Rusija "potpuno zauzela" grad Hirske, južno od strateški važnoga Lisičanska na istoku regije Luhansk od petka, a Moskva tvrdi da je opkolila oko dvije tisuće ukrajinskih postrojbi u tome području. Gubitak Hirskea i nekoliko drugih obližnjih naselja stavilo je Lisičansk, posljednji veliki grad pod ukrajinskom kontrolom u Luhansku, u opasnost, budući da ga ruske snage mogu opkoliti s triju strana.

- Cijeli okrug Hirske okupiran je, kazao je glasnogovornik regionalne uprave za Reuters putem telefona. Crvena se zastava vijori iznad općinske uprave, potvrdio je čelnik općine Hirske Oleksij Babčenko putem televizije.

Rusko ministarstvo obrane kazalo je u petak da je opkolilo oko 2000 ukrajinskih postrojbi, među kojima i 80 stranih boraca, u Hirskeu. Reuters nije mogao sam potvrditi izvješće. Glasnogovornik regionalne uprave odbio je komentirati tvrdnju.

Na dnevnom brifingu, rusko ministarstvo obrane kazalo je da su njegove snage "potpunoi izolirale" skupinu ukrajinskih jedinica u blizini Hirskea i Zolotea. Kazalo je da je opkolilo ukrajinske bojne, skupinu topnika te "detašman stranih plaćenika". Polovica Zolotea pod ruskom je kontrolom, kazalo je rusko ministarstvo i dodalo da pokreće "neprekidne napade" oko opkoljenih ukrajinskih snaga u Hirskeu.