Nakon nedavnih masovnih napada Rusije na Ukrajinu, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Zapad da Ukrajini osigura protuzračne sustave Patriot. Riječ je o jedinom oružju koje Ukrajina očajnički treba kako bi se obranila, piše Ukrajinska Pravda.

"Dajte nam te proklete Patriote. Da imamo dovoljno sustava protuzračne obrane, odnosno Patriota, mogli bismo zaštititi ne samo živote naših ljudi nego i naše gospodarstvo od uništenja", izjavio je Kuleba u intervjuu za Politico.

"Ne možete pobjeći od navođene bombe"

Novinari Politica naglasili su da je samo sat vremena prije njihovog razgovora s Kulebom Rusija napala Kijev balističkim projektilima. Kuleba je u to vrijeme bio u gradskom botaničkom vrtu. Kuleba smatra da bi Patrioti također pomogli u poboljšanju situacije na fronti, gdje ruski zrakoplovi koriste navođene bombe kako bi pomogli svojim suborcima na tlu da steknu prednost.

Naglasio je kako "ne možete pobjeći" od navođene bombe ako ste njezina meta. "Samo ti padne na glavu i uništi sve. Gubimo položaje i jedini način da to spriječimo je da obaramo avione koji nose bombe. Trebaju nam sustavi protuzračne obrane na prvim linijama", poručio je Kuleba.

Ukrajinski šef diplomacije nedavno je razgovarao s Josepom Borrellom, visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, o tome kako EU može pomoći Ukrajini da dobije više sustava Patriot i drugih protuzračnih sustava što je prije moguće.