Ukrajinske i ruske snage bore se u ponedjeljak ulicu po ulicu za kontrolu nad industrijskim gradom Sjeverodoneckom, u ključnoj bitci ofenzive Kremlja u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Zasad nije jasno koja strana ima prednost. Ruske snage su brojnije i situacija je "teška", ali Ukrajina ima mogućnosti za uzvraćanje udarca, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da Rusija raspoređuje dodatne vojnike i opremu u pokušaju zauzimanja najvećeg preostalog grada u pokrajini Luhansk koji je pod kontrolom Ukrajine.

Sjeverodoneck je postao glavna meta ruske ofenzive u Donbasu – koji se sastoji od provincija Luhansk i Doneck – dok se invazija Kremlja nastavlja u ratu iscrpljivanja u kojem se gradovi uništavaju topničkim bombardiranjem.

Ukrajinski branitelji su tijekom vikenda odbacili Ruse za koje se činilo da su blizu pobjede u Sjeverodonecku. "Ali sada se situacija za nas opet malo pogoršala", rekao je guverner Luhanska Serhij Gaidai za državnu televiziju.

Gradonačelnik Sjeverodonecka Oleksandr Strjuk rekao je da se vode ulične borbe i da se nijedna strana ne priprema za povlačenje. "Situacija je teška na istoku", rekao je Zelenskij na brifingu za medije u glavnom gradu Kijevu. “Mi kontroliramo situaciju, ima ih više (Rusa), oni su moćniji, ali imamo sve šanse da se borimo. Ako dođe do (ruskog) proboja u Donbasu, bit će vrlo teško", dodao je.

Obje strane kažu da su jedna drugoj nanijele ogromne žrtve. Rusija kaže da je u misiji "oslobađanja" Donbasa nakon što su ukrajinske snage potisnule njezine trupe iz glavnog grada Kijeva i drugog ukrajinskog grada Harkova u ranoj fazi rata.

Zelenskij je pokušao podići moral svojim trupama u nedjelju posjetom dvama gradovima blizu linija fronte. "Ono što svi zaslužujete je pobjeda - to je najvažnija stvar. Ali ne pod svaku cijenu", rekao je Zelenskij u videu.

Rekao je da je putovao u Soledar i Lisičansk, grad južno od Sjeverodonecka, u jednom od rijetkih izlazaka izvan Kijeva od početka ruske invazije 24. veljače.

U potezu koordiniranom sa Sjedinjenim Državama, Britanija je rekla da će opskrbiti Ukrajinu višestrukim raketnim sustavima koji mogu pogoditi ciljeve udaljene do 80 km, osiguravajući precizniju vatrenu moć dugog dometa potrebnu za dosezanje položaja ruske artiljerije, koja je ključna komponenta borbenih planova Moskve.

Washington se prošlog tjedna obvezao opskrbiti Kijev naprednim raketnim sustavima. Zelenskij je rekao da Kijev postupno dobiva "specifične protubrodske sustave" iz određenih zemalja i da bi to bio najbolji način da se okonča ruska blokada ukrajinskih crnomorskih luka koja sprječava izvoz žitarica.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će Moskva odgovoriti na zapadne isporuke oružja dugog dometa Ukrajini potiskivanjem ukrajinskih snaga dalje od ruske granice.

U nedjelju je predsjednik Vladimir Putin rekao da će Rusija pogoditi nove ciljeve ako Zapad Ukrajini isporuči rakete većeg dometa. Istoga dana ruski projektili su prvi put nakon više od mjesec dana pogodili Kijev. Ukrajina je rekla da je udar pogodio radove na popravku vagona, dok je Moskva rekla da je uništila tenkove koje su poslale istočnoeuropske zemlje.