Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije mogao bi pokrenuti ekonomsku krizu koja se može usporediti s onom iz 2008. godine, predviđaju analitičari Goldman Sachs.

Naime, u posljednjoj analizi poznate svjetske financijske i bankarske tvrtke ističe se realna mogućnost izrazitog slabljenja engleske valute ukoliko zajednička država s Walesom, Škotskom i Sjevernom Irskom napusti zajednicu europskih zemalja.

"Predviđamo da će funta oslabiti za oko 11 posto u odnosu na druge velike svjetske valute. Zbog tog događaja, moglo bi uslijediti slabljenje eura za 4 posto, jena za 14 posto, švicarsog franka za 8 posto i norveške krune za 3 posto", stoji između ostalog u priopćenju Goldman Sachsa.

U odnosu na priopćenje koje je objavljeno u veljači, Goldman Sachs je zapravo snizio predviđeni postotak pada vrijednosti. Naime, tadašnje priopćenje bilo je bazirano na analizi koja je predviđala pad od čak 15 do 20 posto.

U vrijeme prije referenduma o izlasku Ujedinjenog kraljevstva iz Europske unije koji je zakazan za naredni četvrtak funta je izrazito osjetljiva, a padovi i skokovi su sve češći.