Almir Sarajlić, Sadik i Šaćir Omanović i Kasim Kavazović bili su u pritvoru od 9. studenog prošle godine.

Sud BiH ukinuo je pritvor nekadašnjim zapovjednicima i pripadnicima takozvane Armije BiH Almiru Sarajliću, Sadiku i Šaćiru Omanoviću, te Kasimu Kavazoviću, optuženima za ubojstvo 12 vojnika HVO-a i dvije žene u Križančevom Selu kod Viteza 1993. godine.

Optuženima su određene mjere zabrane sastajanja ili kontaktiranja na bilo koji način /posredno ili neposredno/ sa svjedocima navedenim u potvrđenoj optužnici Tužiteljstva BiH od 5. veljače, kao i u prijedlogu Tužiteljstva o rasporedu saslušanja svjedoka optužbe od 11. travnja, uključujući i približavanje na udaljenosti od 100 metara, priopćeno je iz Suda BiH, prenosi Pogled.ba.

Almir Sarajlić, Sadik i Šaćir Omanović i Kasim Kavazović bili su u pritvoru od 9. studenog prošle godine.

Sud BiH je 15. veljače potvrdio optužnicu koja Ibrahima Tarahiju, Nijaza Sivru, Rušita Nurkovića, Almira Sarajlića, Sadika i Šaćira Omanovića, te Kasima Kavazovića tereti za zločin nad ratnim zarobljenicima, dok je Ibrahim Purić optužen za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Oni su optuženi za ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice gdje je 22. prosinca 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dva civilna lica, žene hrvatske nacionalnosti, te pljačkanje i uništavanje imovine.

Tijela ubijenih su razmijenjena 40 dana nakon zločina.

U optužnici se navodi da je Purić ove zločine počinio u svojstvu zapovjednika 325. brdske brigade takozvane Armije i zapovjednika Taktičke grupe, Tarahija kao zapovjednik Trećeg bataljona ove brigade, Sivro kao pomoćnik zapovjednika za sigurnost i Nurković kao pomoćnik zapovjednika za moral, dok su ostala četvorica optuženih bili pripadnici ove brigade.