Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdio je danas ranije donesenu odluku da usvoji izmjene Zakona o trošarinama, koje bi omogućile smanjenje cijene goriva.

Zastupnici su danas usvojili Izvještaj Zajedničkog povjerenstva oba doma o usuglašavanju teksta izmjena Zakona o trošarinama što sada propisuje da će trošarine na gorivo biti ukinute na razdoblje od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Jeftinije do pola marke

Zastupnički dom državnog parlamenta početkom ožujka prošle godine, usvojio je zakon da gorivo u Bosni i Hercegovini bude jeftinije do pola KM na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Međutim, Dom naroda je krajem kolovoza usvojio isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana, tako da je bilo neophodno usuglasiti tekst zakona.

Zastupnički dom uputio je Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač zastupnik Šerif Špago (SDA), Povjerenstvu za financije i proračun da ga ponovno razmotri i sačini novi izvještaj.

Naime, zastupnici danas nisu prihvatili negativno Mišljenje Povjerenstva za financije i proračun Zastupničkog doma koja je razmatrala predloženi zakon i nije podržala njegove principe, a on predviđa uravnoteženje plaća proračunskim korisnicima.

Nije usvojen Izvještaj o poslovanju BHRT-a

Zastupnički dom nije prihvatio zahtjev zahtjev Denisa Zvizdića (NiP) da se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH te Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH razmatraju po hitnom postupku, pa će biti razmatrani u redovnom zakonodavnom postupku.

Zastupnici nisu usvojili Izvještaj o financijskom poslovanju BHRT-a za 2021. godinu i Finansijski plan BHRT-a za 2022. godinu s pratećim mjerama i efektima tih mjera, kao ni Izvještaj o realizaciji programa BHRT-a za 2021. godinu i Programski planovi BHRT-a za 2022. godinu.

Zastupnički dom je usvojio i Izvještaj o financijskoj reviziji izvršenja proračuna institucija Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, sa zaključcima sadržanim u izvještaju nadležnog povjerenstva.

Primljena je k znanju Informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za period siječanj – prosinac 2021. godine, te dana suglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora, čime je i okončana današnja sjednica.