Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine pokrenulo je inicijativu za izmjenu Zakona o porezu na dodanu vrijednost s ciljem da se građanima uvedu poreske olakšice prilikom kupovine prve nekretnine.

Ministar Srđan Amidžić obrazložio je prijedlog koji bi podrazumijevao povrat PDV koji se odnosi na 40 kvadrata stambenog prostora i dodatnih 15 kvadrata za svakog člana domaćinstva.

- Pojednostavljeno, na 100 tisuća KM svako tko bi na ovaj način rješavao svoje stambeno pitanje imao bi oko 14, 15 tisuća maraka uštede - rekao je Amidžić novinarima u Banjoj Luci

Građani koji bi željeli ostvariti ovu pogodnost morali bi putem javnog registra dokazati da nisu imali nekretninu u svom vlasništvu od 2006. godine do datuma izmjena Zakona.

Za ovo će, smatra Amidžić, trebati vrijeme i podrška svih političkih stranaka u BiH, a podrazumijeva i smanjenje javnih prihoda

Očekuje mišljenje entitetskih vlada, a smatra i da bi Republike Srpske ovim izgubila oko 50 milijuna maraka budžetskih prihoda godišnje, ali da bi taj iznos bio nadoknađen kroz potrošnju i povećanje privredne aktivnosti.

Ovu inicijativu ranije je pokrenuo Milorad Dodik.