Je li Ministarstvo pravosuđa SAD-a, zajedno s partnerima poput Europola uspjelo pronaći Ahilovu petu piratstva?

Nakon uhićenja nekoliko utjecajnih članova piratske scene, zabilježen je veliki pad objave novog piratskog sadržaja na internetu te je pitanje kada će netko u budućnosti ponovno započeti s masovnim uploadom ilegalnog sadržaja.

Uhićene su osobe iz tzv. grupe SPARKS koja je bila poznata po objavama različitog piratskog sadržaja poput filmova, serija, pjesama, videoigara i slično, a snage zakona ugasile su i brojne stranice putem kojih su korisnici imali pristup takvom sadržaju, javlja Zimo.

Iako bi se nakon sličnih događaja u prošlosti, odnosno gašenja stranca, zapljena servera i uhićenja osoba koje su vodile takve stranice, ubrzo pojavio novi izvor ilegalnog sadržaja, u ovom slučaju to se nije dogodilo, barem ne još.

Na Torrent Freaku tako izvještavaju o povijesnom padu objava novih piratskih materijala te kažu da je ovog puta pronađena Ahilova peta piratstva.

Podaci prije uhićenja govore da je 19. kolovoza objavljeno skoro dvije tisuće novih izdanja piratskog sadržaja svih kategorija, no nakon uhićenja trojice najistaknutijih članova SPARKS-a (kojima sada prije višegodišnji zatvor), ta je brojka tjedan dana poslije pala na samo 168.

Do kraja kolovoza stanje se "popravilo" samo za kategoriju glazbe, dok je za ostale kategorije poput filmova, serija, igara, eknjiga i dalje zabilježen mali broj novih (piratskih) izdanja.

Prema podacima američke trgovinske komore, digitalno piratstvo prošle je godine uzrokovalo gubitke od skoro 30 milijardi dolara te smatraju da su pirati odgovorni za gubitak između 230 i 560 tisuća radnih mjesta.