U akciji Globus koju su jučer na području Tuzle i Gračanice proveli pripadnici Federalne uprave policije slobode su lišene dvije osobe.

Kako doznaje Klix.ba, riječ je o Vesni Švancer, potpredsjedavajućoj Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, i Saidu Kapetančiću, članu Općinskog odbora SBB-a Gračanica.

Švancer se sumnjiči za produženo kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja,  a Kapetančić za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Podsjetimo, Švancer ovo nije prvi put da ima problema sa zakonom. U siječnju prošle godine na Općinskom sudu u Zenici osuđena je na kaznu uvjetnog zatvora zbog kaznenog djela prevare.

U tom slučaju ona je u svibnju 2013. godine lažno obećala osobi inicijala D. V. da će u njeno ime prodati stan koji se nalazi u njenom vlasništvu za iznos 19.800 eura, odnosno blizu 40.000 KM, te da će dobijeni novac predati D. V. Švancer je ovaj novac zadržala za sebe.

Iz FUP-a je priopćeno da su prilikom jučerašnjeg lišenja slobode i pretresa navedenih osoba oduzeti predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem navedenog kaznenog djela. Lišeni slobode bit će kriminalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te će u zakonskom roku biti predati Županijskom tužilaštvu Tuzlanskog županije uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.