Dva Nijemca, koja su se vraćala iz Sirije i za koje se pretpostavlja da su pripadnici grupe Islamska država, uhićena su u četvrtak, priopćilo je njemačko savezno tužiteljstvo.

Dvadesetšestogodišnji Mustafa C. i 27-godišnji Sebastian B. uhićeni su u svojim kućama u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i optuženi da su "pripadnici strane terorističke organizacije", priopćio je isti izvor.

Prema prvim rezultatima istrage, Mustafa C. i Sebastian B. su otišli u Siriju preko Turske u ožujku i kolovozu 2013. Tamo su se pridružili borbenoj jedinici "Alepski emigranti", koja je zatim integrirana u grupu Islamska država, priopćilo je savezno tužiteljstvo.

Sebastian B. se vratio u Njemačku u studenom 2013. godine dok se Mustafa C vratio u rujnu 2014.

''Ne postoji nijedna konkretna indicija da su planirani ili pripremani napadi'', precizirao je isti izvor.

Vlada Angele Merkel je 14. siječnja priopćila da je odlučila pojačati restrikcije putovanja kako bi spriječila potencijalne džihadiste da odu u Siriju i Irak.

Njemački zakon već dopušta oduzimanje putovnica kandidatima za džihad, ali će novi zakon dopustiti oduzimanje njihovih osobnih iskaznica koje su dovoljne kada se putuje unutar Europske unije i u Tursku.

Sumnjivim osobama će se izdavati zamjenska osobna karta na razdoblje od najviše tri godine, na kojoj će biti naznačena zabrana putovanja.

Više od 600 Nijemaca otišlo je da se bori u Siriji i Iraku, a 60 ih je tamo poginulo, prema podacima sigurnosnih službi.

Oko 180 navodnih džihdista vratilo se u Njemačku.

Fena