Nigerijac poznat po Imenu Mike optužen je da je kao vođa internet mreža prevario poduzeća širom svijeta u iznosu većem od 53 milijuna eura, a uhićen je nakon mjeseci istrage, priopćio je Interpol, prenosi Guardian.

Četrdesetogodišnjak je uhićen zajedno s 38-godišnjim saučesnikom u gradu Port Harcourt u Nigeriji. On je optužen da je prevario stotine žrtava koje su surađivale s njim putem interneta iz Nigerije, Malezije i Južne Afrike.

Sumnjiči se također za pranje novca u Kini, Europi i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i za nezakonito i protupravno davanje bankovnog računa.

"Umiješana su bila i srednja poduzeća širom svijeta, uključujući Australiju, Kanadu, Indiju, Maleziju, Rumuniju, Južnu Afriku, Tajland i SAD", navodi Interpol.

Prevare uključuju kompromitirajuće e-mailove dobavljačima i lažne poruke koje je slao kupcima za uplatu na bankovni račun.

Noboru Nakatani, izvršni direktor Interpola, rekao je da takav zločin predstavlja značajne i rastuće prijetnje desetinama tisuća poduzeća koje su bile žrtve posljednjih nekoliko godina. Dodao je također kako javnost mora biti oprezna.

Uhićenje je izvedeno uz podršku agencije za borbu protiv prevara u Nigeriji. (prvi.tv)