I dalje traje potraga za preživjelima u tragediji koja se sinoć dogodila u Budimpešti kada su se na Dunavu, nedaleko od zgrade mađarskog parlamenta, sudarili veliki kruzer i manji turistički brod, a stižu i nove vijesti o istrazi.

Mađarski mediji javljaju kako je uhićen kapetan kruzera, inače 64-godišnji ukrajinski državljanin.

On je i ispitan, i to u svojstvu osumnjičenika, javljaju mađarski mediji.

Gotovo nikakve šanse za pronalazak još preživjelih

Podsjetimo, u srijedu, točno u 21:05, turistički brod Sirena na Dunavu, nedaleko od zgrade mađarskog parlamenta, sudario se s velikim kruzerom Viking Sigyna. Nakon kontakta manji se brod, na kojem je bilo 35 ljudi, prevrnuo i potonuo za samo sedam sekundi.

Na njemu su bila 33 turista iz Južne Koreje i dva mađarska člana posade. Među turistima je bilo devet obitelji, najmlađe je bilo dijete staro 6, 7 godina, a najstarija osoba imala je oko 70 godina. Odmah je započela velika potraga.

Za 21 osobom traga se i u ovim trenucima, no šanse da će među njima biti preživjelih su minimalne. Potraga za nestalima proširena je i na dio Dunava koji se nalazi u Srbiji. Sedam osoba se uspjelo spasiti, a njih četvero već je otpušteno iz budimpeštanskih bolnica.

Samo sedam ljudi od 35 uspjelo se spasiti. Šanse za pronalazak još preživjelih su minimalne

Turistički brod Mermaid i riječni kruzer Viking kretali su se u istom smjeru Dunavom, prema sjeveru, kada je kod mosta Margaret došlo do sudara. Turistički brod iz zasad neutvrđenih razloga se u jednom trenutku počeo približavati riječnom kruzeru, krećući se ulijevo, i došlo je do sudara.

Spasioci danas nisu uspjeli izvući potonuli brod, a cijela bi operacija mogla potrajati danima. Akciju otežavaju teški vremenski uvjeti jer cijeli dan pada kiša, a i struje u Dunavu su jače nego inače.

Pomorski stručnjak: Kapetan kruzera je morao vidjeti brod ispred sebe

Prema izjavama pomorskog stručnjaka, kapetan kruzera Vikinga morao je vidjeti Sirenu ispred sebe. Za sve kruzere poput Vikinga koji plove Dunavom u Mađarskoj već dugo vrijedi obveza ugradnje radarskog sustava. No taj sustav po zakonu ne mora biti samo ugrađen, nego mora biti i u upotrebi. Riječ je o sustavu koji ne prati samo kretanje, nego i smjer, brzinu, ali i ime broda i može se pratiti putem monitora. No ne samo to, takav sustav može prepoznati i stupove mosta. Takav sustav ne može prepoznati plastični kajak, ali svakako mora prepoznati brod veličine Sirene.

Nije poznato koja je bila točna udaljenost između Sirene i Vikinga neposredno prije udara, ali ako je manji brod htio skrenuti u bilo kojem smjeru, to je morao iskomunicirati, odnosno upozoriti na neki način kruzer. U slučaju da radioveza nije radila, mogao ga je upozoriti zvučnim signalom, no još uvijek nije poznato je li to učinjeno. Upravo bi saznanje je li bilo komunikacije između dvaju brodova moglo biti jedan od ključnih elemenata u istrazi krivnje za nesreću, kaže stručnjak za Index.hu.  

Drugi stručnjak smatra da se udar gotovo nikako nije mogao izbjeći

Drugi stručnjak ipak smatra kako kapetan kruzera gotovo nikako nije mogao izbjeći manji brod zbog vrlo ograničene mogućnosti manevra kruzera u kratkom razdoblju, ali i zbog toga što se sudar dogodio neposredno prije mosta pa je postojala i opasnost udara u stup mosta.