Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA na području Ugljevika uhitili su Ratka Đurković, rođenog 1943. godine, nekadašnjeg zapovjednika 1. majevičke  brigade VRS.

Vodi se istraga u predmetu Posebnog odjela za ratne zločine protiv osumnjičenih Ratka Đurkovića i Radomira Nedića, nekadašnjeg zapovjednika 1. majevičke brigade.

Oni se terete da, za vrijeme širokog i sustavnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao zapovjednici VRS, koji su imali kontrolu nad svojim postrojbama, nisu poduzeli mjere da spriječe ubojstva civila i zarobljenika, niti su nakon što je zločin počinjen, poduzeli aktivnosti kako bi se počinitelji procesuirali i kaznili za počinjeni zločin u selu Tursunovo Brdo, Teočak, općina Ugljevik u srpnju 1992. godine.

Prilikom napada, vojne snage kojima su zapovjedali osumnjičeni su ubile četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dvojicu pripadnika A RBIH, koji su prethodno bili zarobljeni.

Osumnjičeni se terete kao zapovjednici, zbog kaznenih djela Zločini protiv čovječnosti i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Đurković je uhićen i u zakonskom roku bit će predat postupajućem tužitelju koji će ga ispitati.

U odnosu na osumnjičenog Nedića, postupajuću tužitelj će, nakon što se prikupe sve informacije i podaci o njegovom zdrvstvenom stanju, odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U Ugljeviku su najavljeni prosvjedi zbog ovoga uhićenja.