U četvrtak, 16.svibnja, policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanskog kantona su pod nadzorom Kantonalnog tužiteljstva Srednjobosanskog kantona uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH proveli operativnu akciju ''Dolina'', te su tom prilikom slobode lišili dva lica V.B. (1975) i A.V. (1987) iz Novog Travnika.

Osobe se sumnjiče u izvršenje krivičnih djela ''Iznuda'' iz člana 295. stav 1. KZFBiH u vezi sa članom 28. KZFBiH i člana 323. stav 1. ''Izazivanje opće opasnosti'', ''Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga'' iz člana 238. KZFBiH, ''Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija'' iz člana 371. KZFBiH.

Osumnjičene osobe su duži vremenski period s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi uz prijetnju silom od zastupnika u Skupštini Srednjobosanskog kantona, vršili iznudu, odnosno zahtijevali određeni novčani iznos.

Prilikom pretresa pronađena je veći broj komada vatrenog oružja, određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu Cannabis, veća količina novca, te mobilni telefonski aparati i sim kartice koji su korišteni u izvršenju krivičnih djela.

Navedene osobe bit će predane Kantonalnom tužiteljstvu Srednjobosanskog Kantona na daljnje postupanje uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanskog kantona nastavljaju poduzimati radnje iz svoje nadležnosti u cilju nastavka dokumentovanja krivičnih djela i drugih počinitelja koji se mogu dovesti u vezu s istim.