Obnovljivi izvori energije sve su zastupljeniji u proizvodnji električne energije u Hrvatskoj. U prosincu su četiri dana potpuno podmirivali domaću potrošnju. Najviše se iskorištava solarna energija, a taj trend, prema procjenama, nastavlja se i ove godine.

Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da je interes jako velik.

- Sa 1. siječnjem imamo instalirano snage oko 462 MW u Hrvatskoj. Interes je jako velik, potencijal je jako velik i u narednom periodu očekujemo da se to i udvostručiti, rekao je.

Istaknuo je i da je interes po regijama ravnomjerno raspoređen.

- Prošle godine smo osigurali za naše građane za obnovljene izvore energije ukupno 32 milijuna eura. Tu govorimo negdje od 5700 projekata uz dizalice topline i solarne kolektore, najpopularnije su fotonaponske elektrane, odnosno solari. Interes je jako velik i svim građanima koji su bili zainteresirani omogućena su sredstva, rekao je dodavši da nastavljaju i ove godine s tim projektima.

Na pitanje kolika je to investicija za jednu prosječnu obiteljsku kuću, Balen je rekao:

- Kada govorimo o fotonaponskim elektranama za građane, mi smo prošle godine financirali 50 posto do 600 EUR po kW, što govori da je i Fond subvencionirao oko 3,5 do 4 tisuće eura, a ostatak 50 posto njihove. To je egzaktna računica.

Najavio je i da će ove godine financirati do 1000 eura i za punionice za električne automobile.

Kad je riječ o preduvjetima, građani moraju biti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća, moraju imati prebivalište i gotove projekte.

- Mi smo uvjete objavili krajem prošle godine, tako da građani imaju dovoljno vremena da pripreme svu dokumentaciju i da se na vrijeme pripreme, rekao je Balen.

Veliko zanimanje i poduzetnika u industriji

- Imali smo prvi natječaj za solare u prerađivačkoj industriji i odaziv je bio izvrstan, potpisali smo 165 ugovora i ove godine nastavljamo dalje s osiguranih 240 milijuna eura iz Modernizacijskog fonda, prvenstveno za industriju i naše poduzetnike, rekao je.

Obnovljivi izvori energije sve su zastupljeniji

Ljubomir Majdanžić iz Španskog od solarnih panela na svojem krovu dobije 11.500 kilovatsati električne enrgije, a oni su i razlog zašto mu već mjesecima dolaze računi, no bez troškova.

- Ušteda u kućanstvu je takva da osam mjeseci ne plaćamo električnu energiju koja je mjesečno iznosila oko 150 eura, a sada su ti mjeseci nula eura. Od ujutro do 14 sati proizveli smo 21 kilovatsati energije, a kuća troši što u višoj, što u nižoj tarifi oko 20 kilovatsati električne energije. Dakle i zimski mjeseci su pogodni u dobivanju električne energije, rekao je Ljubomir Majdandžić, vlasnik solarne elektrane.

Fond građanima financira 50% ugradnje

Solarna energija građanima je pristupačnija i zbog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Posljednji u nizu, vrijedan 120 milijuna eura, namijenjen je energetskoj obnovi obiteljskih kuća te postavljanju solarnih elektrana.

- Za fotonaponske elektrane konkretno dajemo 50 posto, financiramo 50 posto investicije, do 600 eura po kilovatu kućne elektrane. Jako je velik interes i kroz prošlu godinu smo isfinancirali nekih 3000 fotonaponskih elektrana, rekao je Mladen Ilijević, voditelj Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Lani je u pogon elektroenergetskog sustava ušlo novih 238,7 MW, što je znatno povećanje tog segmenta, koji je trenutačno i dominantan u sustavu barem kad je riječ o obnovljivim izvorima. Situacija se počela mijenjati u posljednje dvije godine.

- Bili smo na začelju Europe s oko 1 posto. Sad smo došli sa instaliranom solarnom energijom na 2,2 posto. Sada po prvi puta u prošloj godini imamo u rujnu gdje su izvori biomase, bioplina i biotermala premašili proizvodnju hidroelektrana, a u prosincu prošle godine 4 dana smo imali isključivo energiju iz obnovljivih izvora, rekla je Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske.

Za solarne elektrane sve su više zainteresirani i gradovi. U Velikoj Gorici, u sklopu projekta Solarni grad, postavljene su na društvene domove, sportske objekte, dječje vrtiće i osnovne škole. Jedna od njih je ona u Novom Čiču.

- Ispred osnovne škole postavili smo prije tri godine, to je bio takozvani pilot-projekt gdje je ušteda bila čak i iznad 85 posto. Trenutno je postavljeno još 20 solarnih elektrana. Za dvije je još raspisan natječaj, rekao je Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice.

Udio obnovljivih izvora energije u raspoloživoj električnoj energiji u prosincu je iznosio 19,5 posto, no to je još daleko od ambicioznog cilja Europske unije - da udio obnovljivih izvora energije dosegne 45 posto do 2030.