Četiri sarajevska udruge koja okupljaju ugostitelje, male biznise, glazbenike, zanatlije i hotelijere najavili su za četvrtak, 11. ožujka, novi prosvjed, ukoliko Vlada Sarajevske županije večeras do 20.00 sati ne donese odluku da proglasi izvanredno stanje i uvede četrnaestodnevno potpuno zatvaranje županije.

Predstavnici udruženja uputili su zahtjev Vladi Sarajevske županije kojim traže da bude proglašeno izvanredno stanje i da se zatvore ulazi i izlazi iz županije, osim osobama s odobrenjem.

Oni navode da će na taj način biti smanjena mogućnost širenja zaraze, dok se ne nabave cjepiva, prenose federalni mediji.

U zahtjevu je navedeno da polu "lockdown", od petka uvečer, 12. ožujka, do ponedjeljka ujutro 15. ožujka, neće imati nikakav efekt, te da može biti samo gore, jer će javni prijevoz raditi normalno, a i građani imaju mogućnost ići u druge županije udaljene 10 do 20 kilometara.

Oni su naveli da će, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispoštuju večeras do 20.00 sati, u četvrtak u 13.00 sati organizirati mirnu prosvjednu šetnju od Vječne vatre do zgrade Vlade Sarajevske županije.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, županijska Vlada donijela je jučer odluku da od petka od 20.00 sati do ponedjeljka do 6.00 sati rade samo ljekarne, prodavnice hrane i benzinske crpke.