Profesor Mark Walport član je Znanstvene savjetodavne skupine za krizne situacije (SAGE) britanske vlade i njezin bivši šef, a tvrdi da ne samo da se novog koronavirusa nećemo riješiti, već ćemo se redovito protiv njega morati cijepiti.

To je virus koji će s nama biti zauvijek u jednom ili drugom obliku i gotovo sigurno zahtijevat će redovito cijepljenje. Stoga, baš poput gripe, ljudi će se morati redovito cijepiti, rekao je za BBC-jev Radio 4 Walport.

Tvrdi da će se pandemija kontrolirati globalnim cijepljenjem, no da u ovom slučaju nije riječ o bolesti poput kozica koja se može istrijebiti cijepljenjem, piše Zimo.

Walport kaže da se novi koronavirus ponovno može oteti kontroli, odnosno da postoji mogućnost da se to dogodi, ali da se ovog puta umjesto općih strogih epidemioloških mjera i općeg zatvaranja sada mogu uvoditi usmjerene mjere zatvaranja kojima nije cilj zaustaviti sve.

Walportov komentar za BBC dolazi nakon izjave šefa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji je rekao da se nada kako će pandemija novog koronavirusa biti gotova unutar dvije godine te se pozvao na primjer španjolske gripe iz 1918. godine.