Opet problemi s travnjakom na Poljudu! Uoči reprezentativnog ogleda s Mađarskom Uefin inspektor pregledao je travnjak te utvrdio da je ”bolestan” i preporučio da se na njemu ne trenira i ne odigrava utakmice sve do 10. listopada, odnosno, do utakmice Hrvatska – Mađarska.

Što se tiče reprezentacije to ne bi trebalo predstavljati nikakav problem zbog toga što će Vatreni i onako trenirati u Omišu, no pitanje je što s prvenstvenom utakmicom Hajduka i Varaždina, koja bi se na Poljudu trebala odigrati u nedjelju 6. listopada u 16:30?

Navodno su iz HNS-a već zatražili suglasnost grada Splita da se pokuša s Hajdukom i Varaždinom dogovoriti ili zamjena domaćinstva, ili odgoda utakmice do 23. listopada, a sve u cilju osiguravanja što boljih uvjeta za nesmetano odigravanje važnog kvalifikacijskog susreta reprezentacije s Mađarima, pišu 24sata.hr.

Na koncu je dogovoreno kompromisno rješenje – utakmica će se odigrati sljedeći vikend, ali dan ranije, u subotu od 15 sati.

Problem je što ne postoji normalna komunikacija između Hajduka i HNS-a te što Hajduk ne sudjeluje u organizaciji reprezentativnog susreta pa sve mora ići preko Grada, koji je i suorganizator, ali i većinski vlasnik kluba. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara ima mogućnost narediti čelnicima Hajduka suspenziju travnjaka Poljuda do daljnjega, a hoće li to i napraviti, saznat ćemo uskoro.

Prije par sati obavijestio me prvi čovjek operativne organizacije utakmice Zoran Cvrk da je Uefin inspektor utvrdio da je ”travnjak bolestan” te da se do daljnjeg ne smije koristiti, te da bi u petak trebali doći agronomi iz Uefe koji će tretirati travnjak i pripremiti ga za utakmicu, kazao je povjerenik natjecanja Josip Brezni.

Ipak, postoji i treća mogućnost, a to je da se program “ubrza”, pa da se utakmica Hajduka i Varaždina prebaci na dan ranije, na subotu, kako bi se dobio jedan dan više za tretiranje i pripremu travnjaka, no i s tom odlukom se moraju suglasiti i Hajduk i Varaždin. U tom bi slučaju agronomi Uefe travnjak tretirali odmah nakon utakmice, što bi ostavilo dovoljno vremena da se nakon tretmana na njemu može nesmetano igrati.

Problemi s travnjakom na Poljudu nisu od jučer, datiraju godinama unatrag i bili su uglavnom vezani uz festival Ultra, nakon koga bi travnjak Poljuda redovito bio uništen i morao bi biti zamijenjen. No ove godine Ultra je upravo zbog travnjaka preseljena s Poljuda na Park mladeži, pa je travnjak koliko – toliko bio u dobrom stanju, no velike vrućine u dužem vremenskom razdoblju, pogotovo visoke noćne temperature, uvjetovale su nove probleme, a sad ga je poharala i za sada nepoznata ”bolest” koja iziskuje kemijski tretman pa se na njemu ne može trenirati i igrati minimalno tjedan dana.

Oni koji dobro poznaju situaciju uvjeravaju nas da je glavni problem u tome što je Hajduk prije godinu dana kupio travu neotpornu na klimatske uvjete koji vladaju u Dalmaciji, pogotovo ljeti, i nakon prvih ljetnih sparina to se i pokazalo točnim. Kad se tome doda da na istom travnjaku treniraju i igraju prva i druga momčad Hajduka, jasno je da je teren preopterećen, na što je ukazivao i trener Hajduka Damir Burić, koji se požalio kako njegova momčad već neko vrijeme niti ne izlazi na glavni teren osim prilikom odigravanja utakmica.