Nakon pozitivnih iskustva s uvođenjem Video assistant referees tehnologije (VAR) na proteklom svjetskom prvenstvu u Rusiji, Europska nogometna federacija (UEFA) razmišlja o uvođenju VAR-a već ove sezone i to od četvrtfinala Lige prvaka, doznaje britanski Times.

Čelnici UEFA-e će o uvođenju VAR-a raspraviti na sastanku 30. kolovoza u Monacu, gdje će biti i održan žrijeb grupne faze Lige prvaka.

Premda je UEFA bila protiv uvođenja video tehnologije u elitno klupsko natjecanje ''Starog kontinenta'', činjenica da je VAR na Svjetskom prvenstvu funkcionirao gotovo bez greške, natjerala je krovnu nogometnu federaciju ''Starog kontinenta'' da ''progleda'', javlja Hina.

VAR je na World Cupu u Rusiji funkcionirao gotovo bez greške, a ove će se sezone koristiti u svim ''Ligama petice'' osim u Premiershipu,

Video Assistant Referee sustav je razvijen početkom 2010.-ih u Nizozemskoj. Nizozemska Eredivisie je prva testirala VAR u sezoni 2012./2013., a australska A-League je prva uvela sustav 2017. godine. Nakon toga VAR su preuzeli u američkom MLS-u, Bundesligi, Serie A, Primeri, Le Championnatu...