Hrvatski klubovi napravili su ogroman posao i svojim uspjesima i prije utakmica Eurolige došli do koeficijenta 4.875 ove sezone. Hrvatska je tako stigla do akumuliranog okrulog koeficijenta 25.000 i iza sebe ostavila i Nizozemsku i Grčku te se nalazi na 13. mjestu redoslijeda na UEFA-inoj rang-ljestvici.

To znači kako će Hrvatska u sezoni 2018/19. imati dva predstavnika u Ligi prvaka, ali onaj drugoplasirani imat će gotovo nemoguće šanse kvalificirati se među elitu.

Naime, društvo se odlučilo za novi sustav natjecanja u kojem će veću prednost imati jači europski klubovi.

Drugim riječima oni 'mali' imat će puno teži put kroz kvalifikacije za velika natjecanja. Krovna europska nogometna organizacija odlučila je promjenom sustava kvalifikacija smanjiti broj klubova u Ligi prvaka iz 'manjih liga' i povećati broj sudionika iz 'najboljih liga'. Prema novom sustavu prva četiri kluba iz najbolje četiri europske lige ići će direktno u Ligu prvaka, peta i šesta liga imat će po dva izravna mjesta, dok će po jedno dobiti zemlje od sedmog do desetog mjesta na ljestvici.

Za Hrvatsku je najzanimljivije što će se broj prvaka koji dolaze kroz kvalifikacije smanjit sa pet na četiri, a broj nižeplasiranih klubova iz (po koeficijentu) jačih liga smanjit će se sa pet na dva.

Tako će za hrvatskog prvaka stvari biti malo teže, dok će za drugoplasiranog, ukoliko Hrvatska bude imala pravo na dva predstavnika, biti iznimno teško stići do grupne faze Lige prvaka.

Igranje u najelitnijem nogometnom natjecanju na svijetu sada je za većinu 'malih' dobilo oznaku 'SF', a iz Uefe su ovaj potez opravdali time što novi sustav znači povećanje kvalitete i maksimiziranje komercijalnog uspjeha.

Također valja napomenuti kako će u Ligi prvaka i dalje ostati 32 kluba, kao i 48 u Europskoj ligi.

jutarnji.hr