Znanje je skuplje ako ste (mali) Hrvat. Ispada to po usporedbi prosjeka cijena udžbenika za prva tri razreda osnovnih škola po bosanskom i onih po hrvatskom nastavnom programu. Komplet za hrvatski jezik za prvašiće po hrvatskom programu košta oko 50 KM. Tu spadaju udžbenik, radna bilježnica, radni priručnik i slovarica. 

Za one koji uče bosanski jezik cijena potrebnog kompleta je 15,5 KM. Radi se o udžbeniku i slovarici koja je za osam maraka jeftinija nego ona za hrvatski jezik. Kad je u pitanju matematika za pačiće male, "hrvatskim" pačićima treba malo više od 20 KM, dok "bosanskim" pačićima treba upola manje. 

O okolišu po hrvatskom planu uči se za preko 25 KM dok se okoliš po bosanskom uči za 10,50 KM. Kad se zbroje i ostali predmeti dođe se do podatka da za obvezne udžbenike i radni materijal prvašića po hrvatskom planu i programu treba oko 140 KM dok roditelji prvašića koji školu pohađaju po bosanskom planu i programu trebaju za udžbenike i radne materijale izdvojiti oko 80 KM, piše Bljesak.info

U drugom razredu za materijal iz hrvatskog jezika, bez bilježnica, treba izdvojiti oko 23 KM, dok se za bosanski jezik izdvaja 19 KM. Učenici drugog razreda po hrvatskom planu i programu trebali bi "razvaljivati" matematiku jer matematika "razvaljuje" kućni proračun pa za materijale, bez bilježnica, treba izdvojiti preko 45 KM, dok je matematika s B predznakom teška 19 KM. 

Učenje o okolišu u drugom razredu razlikuje se samo u dvije marke, pa je "H-okoliš" 21 KM, a "B-okoliš" 19 KM.
 
S okolišem je slično i u trećem razredu gdje su okoliši teški oko 20 KM. Matematika za treći razred, kad se zbroji i oduzme, jeftinija je po bosanskom planu i programu jer udžbenici i priručnik koštaju oko 20 KM dok je sve potrebno za "hrvatsku" matematiku teško oko 35 KM. 

Za hrvatski jezik u trećem razredu treba izdvojiti oko 35 KM dok se po bosanskom nastavnom planu i programu jezik izučava za oko 20 KM. Prema okvirnoj procjeni, po izračunu prosjeka cijena ponuđenih i preporučenih udžbenicima u školama za prva tri razreda obveznog školovanja, roditelji čija djeca pohađaju nastavu po hrvatskom planu i programu, prolaze skuplje jer se radi o više materijala po jednom predmetu. 

Nažalost, dosta tog materijala se iskoristi tijekom nastave jer se u njemu crta i piše pa se ne mogu proslijediti mlađim generacijama. Kad se tomu dodaju i bilježnice te ostale školske potrepštine, hrvatski nastavni plan i program puno je skuplji od bosanskog. 

Tako ćete za udžbenike za 2. razred osnovne devetogodišnje škole po hrvatskom planu i programu morati platiti oko 189 KM, dok ćete za udžbenike za taj isti razred po bosanskom planu i programu dati oko 102 KM. 

Slični rezultati su i kada je u pitanju 3. razred. Tako, ako dijete pohađa 3. razred po hrvatskom planu i programu roditeljima će trebati oko 206 KM za udžbenike, radne bilježnice, nastavne listiće… 

Po bosanskom planu i programu za dijete koje ide u 3. razred osnovne devetogodišnje škole roditelji će morati izdvojiti oko 108 KM. Riječ je, naime, o prosjeku cijena potrebnih za ove razrede, jer točne cijene kompleta skoro je i nemoguće utvrditi budući da ministarstvo objavljuje potrebne knjige a onda ih škole biraju po pojedinom predmetu, a roditelji, s popisom koji im dadne škola, kupuju knjigu po knjigu. 

Riječ se zasigurno o lobiranju izdavača i autora koji žive od onoga što strpaju djeci u knjige. Često ćemo vidjeti kako naša djeca uče pjesmice skoro anonimaca, a velikani dječje književnosti, čija su slova odgojila generacije i generacije, neće se naći u koricama. 

Stvar je vrlo jednostavna – autorska prava, honorari i druge "poslastice" koje su obrazovanje učinile nekome biznisom, a nekome težom mukom nego što bi trebala biti. 

Uzme li se u obzir da se vlasti, kojima su usta puna naše budućnosti i budućnosti naše djece, nisu pretrgle da pomognu roditeljima i đacima osiguraju besplatne udžbenike, ne čudi i strašan podatak, kojeg mnogi ne čuju, da se škole u BiH sve više napuštaju jer roditelji nemaju novca da obrazuju djecu. 

Naravno, u zemlji u kojoj su politička previranja stvarnost koju nas tjeraju živjeti, nikome nije stalo baćkati se ovim problemima. Još uvijek je u ovoj zemlji važnije to tko je veći što, a nitko ne gleda koliko je skupo biti to nešto.