Mnogi su čuli da je talog kave koristan za sobne i vrtne biljke, ali ne znaju kako ga upotrijebiti i za što je sve dobar. Nemojte ga bacati, jer može poboljšati tlo vašeg vrta dodajući mu dušik, kalij i druge minerale. Evo šest najboljih načina korištenja taloga kave u vašem vrtu koji će vas oduševiti.

1. Kompostiranje

Talog kave odličan je način za dodavanje dušika prilikom kompostiranja. Sadrže vrijedne hranjive tvari koje pospješuju rast biljaka i crva.

2. Suzbijanje štetočina

Stavite sloj taloga kave oko biljaka i zaštitite ih od puževa i lisnih ušiju, kako biste ih spriječili da pojedu lišće.

3. Repelent za mačke

Ako želite držati svoje mačke podalje od vrta, pokušajte posuti malo taloga kave na njihova omiljena mjesta. Najvjerojatnije će ga nakon toga izbjegavati.

4. Za biljke koje vole kiselo tlo

Talog od kave odličan je način za povećanje kiselosti i hranjivih tvari u tlu. Također će otjerati nametnike! Za najbolje rezultate stavite ih oko ruža, rododendrona i gardenija.

5. Tekuće gnojivo

Talog kave možete koristiti za izradu samostalnog gnojiva koje je odličan način za dobivanje svih hranjivih tvari potrebnih za biljke. Stavite dvije šalice taloga kave u kantu od 20 litara vode i ostavite da odstoji preko noći.

6. Žetva mrkve i rotkvice

Vjerovali ili ne, kava može potaknuti i rast mrkve i rotkvice. Miješanjem njihovih sjemenki i taloga kave olakšava se sjetva, istovremeno dobivaju prvu prihranu, a miris odbija štetnike koji ih napadaju tijekom rasta.

Dom i dizajn