Kako piše The Telegraph, Odbor Međunarodne nogometne asocijacije (IFAB) razmatra nove izmjene nogometnih pravila, a odnosit će se na izvođenje jedanaesterca, igranje rukom i izmjene igrača.

Odbor će se 6. studenog sastati u Londonu kako bi razgovarali o tome hoće li ili ne predložiti nove izmjene na njihovoj godišnjoj skupštini u ožujke sljedeće godine.

Jedna revolucionarna izmjena mogla bi u potpunosti izmijeniti situaciju kod izvođenja penala. Ukoliko vratar obrani upućeni udarac s bijele točke ili se lopta odbije od okvir gola, neće biti moguć nastavak akcije, nego se smatra da jedanaesterac nije iskorišten, lopta postaje 'mrtva' i vratar će ju izbaciti iz svog prostora na način kao kad lopta ode pored ili preko gola.

Treća zanimljiva novost u pravilima mogla bi se odnositi na igranje rukom. Do sada su suci sudili kaznene ili slobodne udarce ukoliko igrač namjerno igra rukom. Ponekad bi se ravnali i prema pravilu (ne)prirodnog položaja ruke koju je dotaknula lopta. Novo pravilo bilo bi da se svira svaki doticaj lopte rukom koja je u neprirodnom položaju, bilo to namjerno ili nenamjerno igranje.

Međutim, dvojbe nastaju pri definiranju što je to (ne)prirodan položaj ruke i kako imati siguran kriterij. Osim toga, sigurno je da bi protivnički igrači neumorno tražili mogućnost da protivnika pogode loptom u ruku koja nije u ''prirodnom'' položaju.

Treći prijedlog odnosi se na promjene pravila pri zamjeni igrača, kad treneri pokušavaju trošiti vrijeme. Onaj igrač kojega se mijenja, morao bi s terena izići na preko njemu najbliže crte igrališta, umjesto da krene prema sektoru na kojem se igrači mijenjaju, kao dosad.

Ovo bi trebalo onemogućiti trenere da za izmjenu biraju igrače na najudaljenijoj strani igrališta, koji onda posve lagano idu prema četvrtom sucu, trošeći vrijeme koje je preostalo do kraja utakmice.