WD-40 sprej je vrsta maziva, sredstva za uklanjanje hrđe i odmašćivača, ali se također pokazao kao alat jednostavan za korištenje za držanje glodavaca podalje zahvaljujući svom jakom mirisu.

Iako postoje neke mjere opreza koje treba uzeti u obzir pri korištenju ovog spreja, možda biste ga trebali isprobati sljedeći put kad vidite miša ili štakora kako juri iza ugla.

Na mnogo načina, WD-40 može zaštititi vaš dom od insekata i glodavaca ako ga koristite kao preventivnu barijeru oko vanjskog dijela vašeg doma. Tako pomažete u obrani od invazivnih štetnika koji pokušavaju pronaći put unutra. Budući da većina miševa i štakora traži pristup hrani, posebno su im zanimljivi prostori gdje postoji izvor hrane, a manje su voljni ulaziti u prostore gdje ima kemikalija koje bi im mogle naškoditi, prenosi N1.Info.hr.

Što WD-40 čini tako moćnim sredstvom za odvraćanje glodavaca?

Ako proizvođač ne otkrije sve sastojke sadržane u svom proizvodu, WD-40 sadrži komponente koje ga čine lubrikantom. Iako nije isto što i otrovna kemikalija koja će trenutno ubiti glodavce udisanjem, miris lubrikanta djeluje kao upozorenje glodavcima da se klone.

Prije upotrebe WD-40 oko kućnih ljubimaca ili u područjima gdje se djeca igraju, budite svjesni rizika. Najveći rizik ovdje je trovanje ugljikovodikom, prema The Merck Manuals. Sama kemikalija obložit će životinjsku gastrointestinalnu sluznicu i pluća, stvarajući respiratorni distres. Otprilike na isti način djeluje na miševe i glodavce.

Ako planirate koristiti ovaj sprej u svom domu, uvijek se usredotočite na područja gdje ga kućni ljubimci i djeca vjerojatno neće koristiti.

Kako biste sigurno držali miševe i štakore izvan svog doma koristeći WD-40, koristite ga vani, prskajući ga kao vrstu barijere, izvještava House Digest.

Ovo je najbolji način da smanjite rizik za one u vašem domu, ali i dalje uživate u blagodatima odbijanja glodavaca. Imajte na umu da to vjerojatno neće biti dovoljno da natjera glodavce koji su već u kući da odu.

Kako biste se riješili glodavaca koji su se već udomili u vašem domu, najbolje je obratiti se stručnom istrebljivaču ili koristiti druge prirodne metode za suzbijanje glodavaca koji su već u domu.

Kako koristiti WD-40 protiv miševa i štakora?

Koristeći limenku spreja WD-40, krećite se izvana svog doma kako biste pronašli potencijalne ulazne točke. Pogledaj ispod šindre i streha na svom krovu. Također provjerite postoje li pukotine na temeljima, čak i one male. Miš može ući u pukotinu manju od dva centimetra. Prskanje WD-40 na te površine spriječit će miševe i štakore da se kreću prema tom području, eliminirajući rizik da uđu u vaš dom.

Kako bi ovaj postupak bio učinkovit, uklonite sve prisutne vrste atraktanta. Ako se ispred vašeg doma nalazi hrpa drva, pomaknite je. Ako postoji izvor hrane, kao što je hranilica za ptice ili ostaci hrane iz prosute kante za smeće, uklonite i očistite to područje. Budući da su miševi i štakori uvijek jednostrani u pronalaženju hrane, malo je vjerojatno da će htjeti ući u vaš dom ako miriše na WD-40 i ako u blizini nema hrane zbog koje žele nastaniti vaš dom.

Morat ćete raspršiti puno kemikalije u to područje kako biste izazvali dovoljno jak miris koji će držati glodavce podalje. Možda će ga također trebati ponovno nanositi svakih tjedan dana, osobito nakon kiše, kako bi zadržao dovoljno mirisa da djeluje kao dezodorans.