Nekoliko je važnih događaja koji su obilježili moderno ratovanje. Među ostalim, to uključuje korištenje baruta u Europi u 14. stoljeću, preciznih puški i topništva tijekom građanskog rata u SAD-u te uporaba mnogobrojnih motoriziranih snaga u Drugom svjetskom ratu. Ovom popisu sada bi se trebao pridružiti topnički raketni sustav visoke pokretljivosti M142 (HIMARS), smatra američki general Robert Scales.

“Revolucija preciznosti sve je promijenila”, kaže za Wall Street Journal Scales, umirovljeni američki general. “To je vrsta epohalne vojne promjene koja redefinira ratovanje i sada će preusmjeriti prednost koje na bojnom polju imaju masovne vojske na male pješačke jedinice”.

Unutar kijevskog arsenala, HIMARS nudi jedinstvenu kombinaciju dometa, preciznosti i mobilnosti koja im omogućuje da obave posao koji tradicionalno obavljaju deseci bacača koji ispaljuju tisuće granata.

Zbog svoje veličine (manji su od standardnih bacača) i velike preciznost, HIMARS dovodi u pitanje kako se ratovi “moraju voditi”, ističe američki general.

Revolucija

“HIMARS je dio precizne revolucije koja pretvara teško opremljene vojske u nešto lagano i mobilno,” dodaje Scales.

SAD je Ukrajini dosad osigurao 16 HIMARS-a, a Washington se nedavno obvezao isporučiti još njih 22.

Osposobljeni za napad na ruske vojne baze, skladišta streljiva i infrastrukturu daleko iza bojišnice, HIMARS-i su pomogli ukrajinskim trupama ovog ljeta zaustaviti rusko napredovanje.

Od prošlog mjeseca, Ukrajinci su uz pomoć preciznog oružja uspjeli ponovno zauzeti dijelove teritorija na istoku zemlje i uništiti ruske trupe na jugu.

Ukrajinci su uz pomoć raketa iz HIMARS-a, čiji je domet oko 80 kilometara, pogodili stotine ruskih ciljeva, uključujući zapovjedne centre, skladišta streljiva i mostove.

Ukrajinski zapovjednici procjenjuju da su HIMARS-i odgovorni za 70% vojnog napredovanja na hersonskom frontu.