Njemačka policija objavila je na presici u podne detalje oko jučerašnjeg pokolja u zgradi Jehovinih svjedoka u Hamburgu. Među ubijenima su četvorica muškaraca i dvije žene, svi njemački državljani. Ozlijeđeno je osam osoba, od čega četvero teže.

Otkrili su kako je ubojica 35-godišnji Philipp F., čije je tijelo također nađeno u zgradi. Kako je već ranije bilo objavljeno, nakon što su specijalci upali u zgradu, čuli su još jedan pucanj te na prvom katu našli njegovo tijelo.

"Specijalci su vjerojatno upadom u zgradu izvršili pritisak na počinitelja. Upravo tako želimo djelovati u ovakvim operacijama", rekli su na presici.

Tko je ubojica?

Ubojica je imao dozvolu za oružje od 6. prosinca 2022. Dakle, legalno je posjedovao poluautomatsko oružje, dodali su.

Policija je početkom veljače nenajavljeno bila kod njega kako bi ga provjerila, no to je standardna procedura nakon što netko postane vlasnikom oružja. Tijekom kućne posjete nije bilo značajnijih pritužbi. Nije bilo dokaza o psihičkim problemima, kažu.

Ubojica je do prije godinu i pol bio pripadnik Jehovinih svjedoka koje je napustio u svađi. Samac je, živio je i radio u Hamburgu od 2014. godine. Po struci je bio bankovni službenik. Prema informacijama iz sigurnosnih krugova, nije bio poznat kao ekstremist.

Policija nedavno dobila anonimnu prijavu, tražilo se oduzimanje dozvole za nošenje oružja

Policija je prije nekoliko mjeseci dobila anonimnu prijavu u kojoj se tražilo oduzimanje dozvole za nošenje oružja Philippu F., uz obrazloženje da se radi o psihički bolesnoj osobi "punoj bijesa naspram vjerskih zajednica i bivšeg poslodavca" no nakon kontrole nisu pronađeni nikakvi detalji koji bi opravdali oduzimanje dozvole za nošenje oružja.

"Prilikom kontrole stana Philippa F. nisu bile utvrđene nikakve nepravilnosti, a sam počinitelj nije odavao dojam psihički bolesne osobe", rekao je Ralf Martin Meyer, predsjednik policijske uprave Hamburg.

U noćašnjem pretresu stana počinitelja pronađena je i veća količina streljiva, rekao je Ralf Peter Anders iz državnog odvjetništva Hamburga. Kako je rečeno, napadač do sada nije bio poznat vlastima.

Tko su žrtve?

Kako prenosi t-online, on je sinoć upucao i trudnicu ravno u trbuh. Ona je preživjela, ali je beba umrla.

Žrtve su četiri muškarca i dvije žene u dobi od 33 do 60 godina. Ozlijeđeno je šest žena i dva muškarca.

Jednu ženu upucao u autu

Prije nego što je ubojica ušao u zgradu, upucao je jednu ženu koja je bila u automobilu ispred zgrade. Na automobilu je pronađeno deset rupa od metaka. Žena je lakše ozlijeđena te je uspjela pobjeći i obavijestiti policiju.

Jedna žrtva umrla dok je bila na telefonu s policijom

Jedna je žrtva upucana dok je bila na telefonskoj liniji s policijskim službenikom i tražila pomoć.

"Ovakav pokolj još nismo doživjeli u Hamburgu"

"Pokolj ovakvih razmjera još nismo doživjeli u Hamburgu", rekao je senator za unutarnje poslove grada-savezne pokrajine Hamburg Andy Grote. On je relao kako je policija četiri minute nakon prvog poziva već bila na licu mjesta.

Grote je ustvrdio kako je brzi dolazak policije "spasio mnoge ljudske živote". U zgradi se na skupu nalazilo oko 50 osoba. "Nakon dolaska policije napadač je pobjegao na prvi kat, gdje si je oduzeo život", rekao je Grote.

Scholz: U mislima sam da žrtvama

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji je i sam godinama obnašao funkciju gradonačelnika Hamburga, je preko Twittera izrazio svoje zaprepaštenje.

"Ja sam u mislima sa žrtvama i članovima obitelji. I sa snagama sigurnosti koje su obavile ovaj težak zadatak", poručio je Scholz.