Kineska policija ustrijelila je više desetaka napadača koji su noževima u ponedjeljak izveli napade u dva grada zapadne pokrajine Xinjianga, objavila je u utorak državna novinska agencija Xinhua.

Noževima naoružana banda prvo je napala policijsku postaju i vladine urede u gradu Elixku, okrug Shache, objavila je policija. Neki su zatim prešli u obližnji grad Huangdi i napali civile, a zatim i razbili i zapalili šest vozila.

"Policajci na licu mjesta ubili su više desetaka članova te bande", kaže se u kratkoj vijesti.

U početnoj istrazi pokazalo se da je riječ o "organiziranome terorističkom napadu", dodaje Xinhua.

Agencija ne navodi nikakve pojedinosti o napadu u okrugu Shacheu. Xinjiang godinama bilježi nasilje i sukobe za koje središnje vlasti u Pekingu krivnju svaljuju na islamske ekstremiste i separatiste.

Peking tvrdi da islamisti na tom području žele osnovati nezavisnu državu Istočni Turkestan.

Napad se dogodio na kraju muslimanskoga svetoga mjeseca Ramazana, a vlasti su htjele da ga muslimani u Xinjiangu ignoriraju. Skupine za zaštitu ljudskih prava kažu kako je i to pokazatelj koliko je snažna diskriminacija Ujgura.

Među mrtvima i ranjenima nisu samo Ujguri nego i pripadnici kineskog većinskog naroda Hana, kaže se u vijesti.

Rebiya Kadeer, predsjednica Svjetskoga ujgurskog kongresa sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, pozvala je na suzdržanost i u priopćenju rekla kako strahuje da će "Kina iskoristiti taj incident da pojača represiju i da će još više ljudi izgubiti slobodu".

Okrug Shache nalazi se u jugozapadnom dijelu pokrajine Xinjiang, koji je najgušće naseljen Ujgurima, i blizu je granice s Tadžikistanom, Pakistanom i Afganistanom.

jutarnji.hr