Kiseli krastavci, kupus, karfiol i ostale salate koje pripremamo za zimu biće i ukusnije i bogatije ako im dodate ovu moćnu začinsku biljku

U prošlosti se turšija pravila kako bi se povrće sačuvalo i bilo jestivo što duže, u danima kada više nije bilo dostupno, a danas se jede i zbog ukusa i zato što znamo za brojne prednosti fermentirane hrane.

Kiseli kupus, slasni kiseli krastavčići i ostale zimske salate obiluju vitaminima, mineralima i drugim hranljivim materijama korisnim za zdravlje, što nam je posebno važno pred zimu i sezonu virusa.

Također, turšija je puna dobrih bakterija, koje pomažu u održanju normalne i zdrave crijevne flore, pa su neophodne za funkcionalan digestivni sustav.

Jeste li, međutim, znali da uz jedan mali trik možete učiniti svoju omiljenu zimsku salatu još zdravijom?

Sve što vam je potrebno za to jeste malo mirodije, začinske biljke koja sadrži kvercetin, bioflavonoid iz grupe polifenola za koji nauka kaže da može pomoći u snižavanju kolesterola.

Studija iranskih eksperata objavljena 2015. godine u medicinskom listu Cholesterol pokazala je da je mirodija u okviru eksperimenta pomogla u snižavanju kolesterola kod zamoraca.

Pretpostavlja se da ona na sličan način djeluje i kod ljudi, iako je, naravno, potrebno još istraživanja, a u svakom slučaju – sigurno ne smeta i daje još ljepši ukus turšiji!

Autori pomenute studije su, također, napomenuli i da mirodija ima mnogo upotreba u narodnoj medicini, od kojih su neke pomoć pri lošem varenju, gasova i grčeva u stomaku.

Izvor: b92.net