U župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Prozoru na prvu korizmenu subotu, 5. ožujka 2022., tijekom svete mise s početkom u 17 sati upriličeno je predstavljanje kandidatica i kandidata za Prvu svetu pričest koja je predviđena na 24. travnja ove godine.

Župnoj zajednici predstavili su se 32 (tridesetidvoje) malenih župljana.

Euharistijsko slavlje predslavio je župni vikar vlč. Josip Antukić.

U prvom dijelu svete mise vlč. Josip pročitao je imena nazočnih kandidata/ica pri tome naglasivši kako ovo predstavljanje nije samo radosni događaj za obitelji malenih kandidata nego i za cjelokupnu župnu zajednicu.

U nadahnutoj propovijedi potkanuo je djecu da njihova bliža priprava buejoš jedan korak bliže Spasitelju. Pozvavši ih da se u vremenu korizme više posvete osobnoj molitvi. Isto tako, pozvao ih je još redovniji u dolasku i sudjelovanju u nedjeljnim svetim misama. Posebno je pohvalio njihovu zauzetost i blizinu za misije.

Tijekom euharistijskog slavlja, maleni kandidati čitali su misna čitanja, pjevali su prigodni psalam te izrekli riječi prigodne Molitve vjernika.

Djeca su prinijela na oltar prikazne darove i to: kalež, vino i vodu, srce s njihovim imenima, svjetiljku, prazan ćup, misijske kasice te krunice Malenog Isusa.

U završnom dijelu svete mise, s. Marinela podijelila je djeci misijske kasice u koje će do Prve pričesti prikupljati novčiće za potrebe misija, preciznije za bogoslova Josipa Soldu koji djeluje u Etiopiji i želi proširiti prostor i pekarnicu za siromašne. Isto tako, djeca su dobila i krunice, s nakanom da u svojim obiteljima mole. Inače, krunice su izradile i darovale za djecu sestre Služavke Maloga Isusa iz sarajevske zajednice „Egipat“.

Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor mladih pod ravnanjem s. Marinele Zeko, SMI, koja je ujedno i priprema djecu za ovo slavlje.

Odjek dječjih glasova koje je dolazio iz njihovih srdaca dala su divan ugođaj u događaju same svete mise.

Kao što je bilo i najavljeno, prije početka svete mise bila je jednosatna adoracija pred Presvetim za nova duhovna zvanja. Adoraciju je pripremio vlč. Josip s mladim koji su nadahnutim tekstovima i pjesmama slavili Gospodina.

Kroz ovu liturgijsku godinu svake prve subote u mjesecu biti će molitva i adoracija pred Presvetim s nakanom za nova duhovna zvanja.

Tekst: Župa Prozor
Foto: Marinko Rumbočić