Drugi ovogodišnji cjelodnevni tečaj priprave za sakramentalni brak u organizaciji Ureda za brak i obitelji i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije održan je u Ramskom dekanatu, u subotu, 03. ožujka.

Tečaj je realiziran u suradnji sa svećenicima ramskoga kraja i dekanom fra Matom Topićem, koji je ujedno bio i domaćin ovog susreta.

Na tečaju je sudjelovalo 54 zaručnika/ica.

Na tečaju su obrađene četiri glavne teme:
- Psihologija bračnog para. Motivi izbora bračnoga partnera (psihološko-pedagoški vid)
- Osnovne odrednice kršćanskog braka (teološko-biblijski vid)
- Seksualnost kao Božji dar. Prirodno planiranje obitelj (medicinski vid)
- Božji plan o braku i obitelji (pravno-moralni vid).

Predavači su bili: dr. sc. Sanda D. Smoljo, vlč. dr. sc. Dubravko Turalija, dr. med. Ana Pecirep i dr. sc. fra Šimo Ivelj.

Tečaj je realiziran u prostorijama mulitimedijalne dvorane u župi sv. Antuna Padovanskoga na Gračacu kod Prozora.

U prijepodnevnom dijelu programu, nakon prvoga predavanja kojega je imala gđa Sanda,  uslijedila je radionica Kako razgovaramo u našem partnerskom odnosu. Podijeljeni u (6) šest skupina zaručnici su obrađivali pojedina pitanja koja se tiču komunikacije u braku. Nakon zajedničkog rada, po jedan predstavnik iz svake skupine prezentirao je rezultate do kojih su došli u timskom radu. U vremenu prije zajedničkoga ručka uslijedilo je drugo predavnja koje je imao vlč. Dubravko.

U drugom dijelu programa održana su preostala dva predavanja koja su imali gđica Ana i fra Šimo, a nakon toga uslijedio je plenum i diskusija.

Tečaj je završen u poslijepodnevnim satima podjelom potvrda, molitvom i zajedničkim fotografiranjem.

Riječi dobrodošlice, obavijesti i zahvale izrekao je domaćin susreta, fra Mato (mjesni župnik), a na početku susreta nazočne je pozdravio i prozorski župnik Marko Tomić.