U zračnim udarima koji imaju za cilj radikalnu grupu Islamska država u Iraku i Siriji ubijeno je na stotine civila, navodi se u izvještaju nezavisne grupe objavljenom u ponedjeljak. Koalicija nije imala nikakve trenutne reakcije.

U izvještaju Airwarsa, projekta koji ima za cilj nadziranje međunarodnih zračnih udara protiv ekstremista, navodi se da je u 57 udara ubijeno najmanje 459 civila i registrirano 48 pogibija u slučajevima takozvane "prijateljske vatre", prenosi AP.

Iako Airwars priznaje kompliciranost potvrde podataka s teritorija koje drži Islamska država, koja odrubljuje glave novinarima i ubija ostale aktiviste, druge grupe su javile o sličnim žrtvama u zračnim udarima pod američkim vodstvom.

SAD su pokrenule zračne udare u Iraku 8. kolovoza i u Siriji 23. rujna prošle godine protiv grupe Islamska država. Koalicija zemalja kasnije se prudružila kako bi pomogla savezničkim kopnenim snagama u obje zemlje kako bi porazila ekstremiste. Do danas je koalicija izvela više od 5.800 zračnih udara u obje zemlje.

Do sada su SAD priznale samo ubojstvo dvoje civila u svojim udarima: dvoje djece je ubijeno tijekom američkog zračnog udara protiv militanata povezanih s al-Qaidom u Siriji prošle godine. U istom udaru također je ranjeno dvoje odraslih, sudeći po istrazi koju je u maju pokrenula američka vojska.