Šef odsjeka za readmisiju i koordinator privremenog prihvatnog centra Ušivak u Hadžićima u Službi za poslove sa strancima Muris Selimović izjavio je danas u Sarajevu da u zadnjih par mjeseci bilježe određeni porast broja migranata koji ulaze nezakonito u Bosnu i Hercegovinu, najčešće iz pravca Srbije i jednim dijelom iz Crne Gore.

''Ono što je važno naglasiti vezano za varijacije u brojevima je to da smo nekada vezali taj fenomen u odnosu na godišnja doba - otežano kretanje tijekom zimskog perioda, odnosno lakše tijekom ljetnog i tu su se kraće zadržavali. Fluktuacija je u ljetnim danima bila značajno veća u odnosu na zimske dane'', kazao je Selimović na konferenciji za medije o temi "Podizanje svijesti javnosti o trgovini ljudima u migracionim tokovima".

Sve ovisi od opterećenosti ruta

Međutim, dodao je on, sada se čini da je vrlo teško izvršiti procjenu na tom principu, nego sve ovisi od opterećenosti određenih ruta.

Selimović je napomenuo da je Srbija zemlja u koju migranti dolaze prije nego što uđu eventualno u Bosnu i Hercegovinu. Kaže da iz Srbije ima nekoliko pravaca koje koriste i organizirane kriminalne skupine i oni osobno.

'Prije svih, to je pravac prema Mađarskoj i koliko je on aktivan i efikasan za njih, time je manji pritisak na BiH. U tom smislu smo imali jedan vrh u kolovozu kad je u pitanju identifikacija, oko 4.000 identificiranih migranata, u odnosu na maj ove godine kad smo imali nepunu hiljadu ljudi identificiranih. Kad uzmemo brojke do današnjeg dana, u nivou smo prošle godine, odnosno 27.500 migranata je identificirano, registrirano'', kazao je Selimović.

Možemo reći da je, kako je rekao, jedan veliki postotak koji smo obradili.

Ne očekuju 2019. godinu

''Pet do deset posto maksimalno može biti broj osoba koje prođu neidentificirani'', navodi Selimović.

Napominje kako ne očekuju opasnost, u smislu 2019. godine, kada su migranti bili po ulicama.

''Kapaciteti su i dodatno poboljšani i povećani. Raspolažemo s oko 5.000 smještajnih kapaciteta u četiri privremena centra i imigracijskom centru Službe za poslove sa strancima, tako da kontroliramo to kretanje od ulaska do izlaska'', kazao je Selimović.

Trenutno je fluktuacija pojačana, pokušaji prelaska u kraćem vremenu u ovom periodu koji im je pogodan za kretanje.

''Ali definitivno, bez zajedničkog sudjelovanja i šireg odgovora države vrlo je teško suprotstaviti se na efikasniji način ovom fenomenu nezakonitih migracija'', zaključio je Selimović.