Savezna porota Kalifornije presudila je da je Monsanto odgovoran za rak još jedne osobe te je naloženo proizvođaču Roundupa da plati 80 milijuna dolara odštete. Odluka je donesena 27. ožujka, a proizvođač je najavio kako će se žaliti. U presudi u ranijoj fazi suđenja, porota u San Franciscu jednoglasno je presudila da je herbicid “značajan čimbenik” u prouzročenju raka Edwina Hardemana, piše Večernji list BiH.

Hardeman (70) iz Santa Rose tvrdi da je izlaganja glifosatnom herbicidu razvio ne-Hodgkinov limfom (NHL), rak koji utječe na imunološki sustav. Slučaj je privukao međunarodnu pozornost i izazvao nova pitanja o potencijalnim zdravstvenim rizicima herbicida Roundup. Korporacija Monsanto danas se suočava s više od 9000 sličnih tužba diljem SAD-a kojima se tvrdi da im je Roundup izazvao rak.

Provedene analize

Nakon afere u Americi, kontroverzni herbicid glifosat dodatno se našao pod povećalom svjetske, ali i domaće javnosti. Glifosat je kemijski spoj kojem su glavne komponente nekoliko herbicida širokog spektra, a u uporabi je više od 40 godina. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), odnosno njezina Međunarodna agencija za istraživanja o karcinomu (IARC), objavila je još u ožujku 2015. godine da je herbicid glifosat “vjerojatno kancerogen”. Nakon toga Europska agencija za sigurnost hrane donijela je pak suprotan zaključak, tvrdeći kako nema dokaza kojim se mogu povezati glifosat i rak kod ljudi.

U svim općinama u BiH rađena je analiza vodotoka i pitke vode na glifosat. Od ukupno 142 općine, u 138 općina u vodotocima i pitkim vodama nalazi se glifosat. Četiri općine u kojima nije pronađen glifosat nalaze se u slijevu rijeke Une, saznaje kvaka.ba. Centar za životnu sredinu u Banjoj Luci proveo je anketu koja je imala za cilj ispitivanje stavova o glifosatu, njegovoj opasnosti te podržavanju produljenja dozvole za uporabu glifosata u BiH. Stav javnosti bio je izuzetno negativan prema ovoj tvari i 97,2% anketiranih protivi se korištenju ovog herbicida.

- Glifosat je izuzetno opasan i zbog toga pozivamo na odgovornost sve multikompanije i proizvođače koji koriste herbicide za tretiranje svojih proizvoda. Naša hrana i voda trebaju osiguravati, ne ugrožavati zdravlje - kazala je za kvaka.ba Ivana Kulić iz Centra za životnu sredinu. U kombinaciji s ostalim sastojcima herbicida, glifosat postaje toksičniji za 150 puta. S obzirom na činjenicu da se detektira u prehrambenim proizvodima, vodi i ljudskom organizmu, potrebno je zapitati se koja je potencijalna opasnost izloženosti ljudskog organizma ovoj supstanciji tijekom duljeg vremena.

Opasnosti Herbicidi na bazi glifosata koriste se ne samo u poljoprivredi već i u javnim i privatnim vrtovima, što potencijalno dovodi poljoprivrednike, ali i potrošače u opasnost. Studije pokazuju da herbicidi koji sadrže glifosat djeluju kao endokrini prekidači ili disruptori, čime znatno utječu na lučenje hormona i na naš endokrini sustav što može ugroziti plodnost kod ljudi. Ljudsko zdravlje nije jedino koje može pretrpjeti znatnu štetu zbog uporabe glifosata. EFSA je otkrila veliku dugoročnu opasnost za životinje, uključujući i domaće životinje kao što su krave i ovce.

Mnogi slučajevi raka i fizičke deformacije evidentirani su kod ljudi i životinja u Južnoj Americi gdje je na velikoj površini uzgojena GM soja otporna na glifosate za izvoz stočne hrane u Europu.

Dnevnik.ba