Svjedočenje sirijskog plaćenika o dubokoj umiješanosti Turske u sukobe u Nagorno Karabahu.

Armenski odbor za istrage pustio je videozapis s ispitivanja Mihiraba Muhammada Al Shayira, sirijskog militanta koji je regrutiran za plaćenika i poslan u Azerbajdžan u sukobe u Nagorno Karabahu.

“Čovjek po imenu Abu Hussein 23 rekao mi je da moramo ići u područje u blizini grada Kilis, gdje se nalazi zapovjedništvo raznih pobunjeničkih skupina. Dva dana kasnije odvedeni smo na drugo mjesto, gdje se nalazio glavni zapovjednik brigade Suleyman Shah, čovjek s ratnim imenom Abu Hamsha ”, rekao je Al Shayir.

Rekao je da je izabrano 250 pobunjenika i podijeljeno u skupine, prenosi ArmenPress.

Rekao je da su 17. listopada 2020. stigli do Kilisa, grada na granici između Sirije i Turske. Tada im je naređeno da pješice prijeđu u Tursku.

“Na turskom graničnom prijelazu graničari nisu ništa rekli, nisu nas ništa pitali. Definitivno su znali da nas moraju propustiti. Zapovjednik po imenu Abu Hamsha vodio nas je kroz granicu. Tada smo naišli na ophodnju turske policije, i opet nisu ništa rekli. Autobusima smo odvedeni u civilnu zračnu luku. Otprilike sat vremena kasnije zrakoplov je sletio u drugu tursku zračnu luku ”, rekao je.

Tamo ih je dočekalo više od 50 turskih vojnika, koji su im dali azerbejdžanske vojne udore. Dana 18. listopada njihov zrakoplov s azerbejdžanskom zastavom sletio je u Azerbajdžan, a borci su odvedeni u vojni objekt gdje su ponovno bili smješteni turski vojni časnici, uglavnom topnici.

“Rečeno nam je da ćemo se boriti protiv Armenaca. Ujutro smo s oko 200 drugih vozili gotovo 100 kilometara. Podijeljeni smo u skupine i imenovan je zapovjednik. Naređeno nam je da zauzmemo obližnje armensko selo i sve da pobijemo. Ranjen sam tijekom napada, tražio sam pomoć, ali moje su me trupe napustile ”, rekao je, dodajući da im je zapovjednik Abu Hamsha rekao da uzimaju drogu ako se boje. Borcima je obećana mjesečna plaća od 2000 dolara.

Armenske su vlasti 31. listopada uhitile Al Shayira pod optužbom za međunarodni terorizam, grube povrede normi međunarodnog humanitarnog prava tijekom oružanih sukoba (ubojstva, napadi na civile, neselektivni napadi) i njegovo sudjelovanje u vojnom sukobu kao plaćenika.