Na prostoru općina Livno, Tomislavgrad i Kupres postavljene su kamere koje očitavaju neregistrirana, ukradena te vozila koja su predmet policijskih istraga, a ovih dana iste kamere bit će postavljene u Drvaru i Glamoču.

Kamere imaju ugrađen sustav za automatsko prepoznavanje registarskih pločica, što policiji omogućava identificiranje prekršaja i poduzimanje zakonskih mjera, doznaje Fena u MUP-u Hercegbosanske županije.

Instalirane kamere imaju mogućnost očitavati i do deset vozila u sekundi, s najmanje 90 postotnom točnošću očitanja, a sve to rade u uvjetima smanjene vidljivosti, danju ili noću, te pri većim brzinama vozila.

Kamere su povezane s bazom podataka u MUP-u te u slučaju da detektiraju sumnjivo vozilo odmah se šalje obavijest patroli na terenu.

Osim bosanskohercegovačkih registarskih pločica, software unutar kamera može prepoznavati registarske oznake i tehničku ispravnost vozila svih država EU, Srbije, Crne Gore i Makedonije te jedinstvene registarske oznake motocikala i mopeda.

U MUP-u očekuju kako će postavljanje ovih kamera znatno doprinijeti povećanju sigurnosti na prometnicama.