Svjetski savjet za zlato procenjuje da je danas u svijetu u optjecaju oko 171.300 tona tog plemenitog metala i polovina te količine je pretopljena u nakit, a oko 20 posto služi kao investicija, 10 posto se koristi u industriji, dok je ostatak u centralnim bankama zemalja u službi deviznih rezervi.

Jedan od najbogatijih investitora u svijetu Warren Buffett tvrdi da kada bi se svo zlato u svijetu pretopilo u jednu kocku, njene stranice bi bile dugačke najmanje 20 metara, dok neki drugi analitičari tvrde da bi ta kocka mogla imati stranice i do 50 metara, prenose svjetski mediji.

Procjena Svjetskog savjeta za zlato, od oko 171.300 tona tog plemenitog metala ne računa količine koje se još nalaze pod zemljom kao rudno bogatstvo, a procjene drugih analitičara o ukupnoj količini variraju od 155.244 tone do čak 2,5 milijuna tona zlata...

Svjetska potražnja za zlatom smanjena je u prvom tromjesečju ove godine 9,2 posto, u odnosu na isti period prošle godine, na 990 tona, a ponuda na globalnom tržištu u prva tri ovogodišnja mjeseca bila je 1.032 tone, što je isto kao i u prvom kvartalu prošle godine, javljaju svjetski mediji. Prema izvještaju Thomson Reutersa, potražnja zlata je smanjena 2,3 posto, na 566 tona, a potražnja nakita je pala 6,7 posto, na 527 tona, piše seebiz.eu.

Trenutna cijena zlata, koja se, inače, dnevno formira u Londonu, od oko 1.200 dolara za uncu (oko 30 grama), prema ocjenama eksperata trenutno je niska u odnosu na očekivani rast, zbog predviđanja da će narednih godina potražnja rasti.

Australska kompanija ANZ predviđa porast cijene zlata narednih godina, koji se očekuje zbog povećane potražnje ovog plemenitog metala u Aziji, posebno u Kini. (prvi.tv)